A román jobboldal készen áll a kormányalakításra

A román parlament legnagyobb jobboldali pártja, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) kész kormányt alakítani, és a párt elnökét, Ludovic Orbant javasolja miniszterelnöknek.

Erről a PNL küldöttsége pénteken tájékoztatta – a párt éléről öt éve államfővé választott – Klaus Iohannist, aki a PNL delegációját elsőként fogadva megkezdte az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakítása érdekében. A parlament előző nap megvonta a bizalmat Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök kormányától.

Ludovic Orban az államfővel folytatott egyeztetés után elmondta: pártja egyetért azzal, hogy a legjobb megoldás az előrehozott választások kiprovokálása lenne, ehhez azonban olyan paktum szükséges, amelyben a jelenlegi parlamentben kialakítandó többség vállalja, hogy – két egymást követő kormányjavaslatot elutasítva – hozzájárul mandátuma lerövidítéséhez. Amennyiben nem sikerül ehhez a bonyolult procedúrához megszerezni a képviselők és szenátorok többségének támogatását, a PNL vállalja, hogy új kormányt alakítson a vele együttműködni hajlandó parlamenti erőkkel – tette hozzá.

A PNL nyitott a koalíciós tárgyalásokra minden politikai erővel, amely hozzájárult a PSD-kormány leváltásához, de kizárta egy olyan nagykoalíció lehetőségét, amelyben a – parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező – szociáldemokraták is részt vesznek.

Bukarest, 2019. október 10.
Viorica Dancila szociáldemokrata román miniszterelnök (j) néz egy ünneplõ ellenzéki képviselőt, miután a kétkamarás román parlament 238 igen szavazattal, négy ellenében megszavazta a kormány ellen indított bizalmatlansági indítványt a bukaresti parlamentben 2019. október 10-én.
MTI/AP/Vadim Ghirda

Ludovic Orban cáfolta azokat a – szociáldemokraták által hangoztatott – híreszteléseket, amelyek szerint egy PNL-kormány lefaragná a közalkalmazottak bérét és a nyugdíjakat, amelyek a távozó Viorica Dancila miniszterelnök szerint 40 százalékkal nőttek a PSD-kormány idején. Orban szerint a PNL-t is az vezérli, hogy növekedjék a lakosság jövedelme, de pártja ezt nem megalapozatlan közigazgatási döntésekre, hanem a reálgazdaság fejlődésére, a befektetői légkör javítására, a versenyképesség növekedésére akarja alapozni.

Az államfő által kezdeményezett konzultációsorozaton a PSD nem hajlandó részt venni. Viorica Dancila PSD-elnök feleslegesnek nevezte, hogy eleget tegyen az államfő felhívásának, és azt is sérelmezte, hogy a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező párttal az – elnöki hivatal honlapján közzétett menetrend szerint – az elnök utolsóként akart egyeztetni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek