ENSZ-vizsgálat indul a venezuelai jogsértések ügyében

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken úgy döntött, hogy független nemzetközi vizsgálatot indít a venezuelai jogsértések ügyében.

A genfi testület háromhetes ülésének utolsó napján fogadta el az Argentína, Brazília, Chile, Kolumbia és Peru által előterjesztett határozatot. A vizsgálat megindítását 19-en támogatták, heten ellenezték, 21-en pedig tartózkodtak.

A határozat úgy rendelkezik, hogy a tényfeltáró csoport – amelynek tagjait az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának elnöke nevezi ki – mielőbb megkezdje működését Venezuelában.

A misszió feladata az lesz, hogy kivizsgálja a 2014 óta elkövetett jogsértéseket, amelyek között gyilkosságok, rejtélyes eltűnések, önkényes fogvatartások, kínzások és embertelenségek szerepelnek.

Ellenzéki tüntetés Venezuelában 2019. szeptember 14-én. (EPA/Rayner Peña)

Venezuela ENSZ-nagykövete, Jorge Valero a szavazás előtt figyelmeztette az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagjait, hogy országa nem fog együttműködni a misszióval. Valero hangsúlyozta, hogy az ügyben már vizsgálatot indított a Michelle Bachelet vezette emberi jogi főbiztosság, amellyel kidolgoztak egy együttműködési mechanizmust.

Az ENSZ nyomozói azonban külföldről is vizsgálhatják a jogsértéseket, ahogy azt Szíria és Mianmar esetében is teszik. A venezuelai misszió 2020 szeptemberében, a tanács 45. ülésén teszi közzé munkájának eredményeit.

Julian Braithwaite brit ENSZ-nagykövet szerint a határozat arányos és szükséges azoknak a visszaéléseknek a fényében, amelyeket Nicolás Maduro venezuelai elnök rezsimje követett el. Az Európai Unió nevében nyilatkozva Morten Jespersen dán diplomata megjegyezte: “azonnali választ kell adnunk a súlyos jogsértésekre és a demokratikus intézmények felszámolására”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Venezuela évek óta súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező ország gazdasága gyakorlatilag összeomlott. Tavaly súlyos, több száz emberéletet követelő tömegtüntetések kezdődtek, de ennek ellenére a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro nyerte a választást, amely azonban az EU szerint sem szabad, sem tiszta nem volt. A belpolitikai válság tovább mélyült azóta, hogy az ellenzéki többségű parlamentet vezető Juan Guaidó az ország ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát.

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »