Dánia is rábólintott az Északi Áramlat-2-re

Dánia hozzájárulását adta a nemzetközileg vitatott Északi Áramlat-2 gázvezeték dán felségterületen építendő szakaszának kivitelezéséhez, így kis szünet után folytatódhat a kivitelezés.

A dán energiaügyi igazgatóság szerdai közlése szerint a gázvezeték egy 147 kilométeres szakasza Bornholm szigetétől délkeletre, a dán kontinentális talapzathoz tartozó területen, a Keleti-tenger alatt vezethető át. A hatóság két alternatív útvonalat jelölt meg.

Az orosz földgázt Németországba szállító Északi Áramlat-2-nek a tervek szerint az év végére kell elkészülnie, de a több mint 1200 kilométeres vezeték építése a dán engedély elhúzódása miatt hosszabb ideje megakadt. Egyes európai uniós tagországok – például Lengyelország – és az Egyesült Államok bírálatának ellenére a német szövetségi kormány a projekt mögött áll, és bízik benne, hogy a vezetéken keresztül kedvező áron juthat földgázhoz.

Az Északi Áramlat-2 építési munkálatai Lubminban, Németországban – kép forrása: Nord Stream 2 AG

A tervek szerint évente 55 milliárd köbméter gáz érkezik majd a vezetéken át Németországba, de az új szállítási útvonal miatt Ukrajna gáztranzit-szerepe kerülhet veszélybe.

Az illetékes orosz, finn, svéd és német hatóságok már megadták az engedélyt a vezeték megépítéséhez, ugyanakkor az EU-n belül is vannak problémák, az Északi Áramlat-2-t üzemeltető társaság például pert indított az EU ellen az új európai uniós gázirányelv bizonyos előírásai miatt, amelyek alkalmazása a vállalat szerint veszélybe sodorhatná az eddig befektetett eurómilliárdokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/Kitekintő

Friss hírek