Hongkong már a recesszió szélén táncol

Paul Chan hongkongi pénzügyminiszter a napokban tett kijelentései szerint amennyiben folytatódnak a kormányellenes tüntetések, nem kizárt, hogy a város egész éves GDP-je negatívba fordul.

Az immár öt hónapja tartó demonstrációk gazdasági hatása egyre inkább érezhető a különleges közigazgatású kínai területen. „A tüntetések nagy csapást mérnek a gazdaságunkra” – fogalmazott Chan egy blogbejegyzésben, amelyben kifejtette, hogy a csütörtökön esedékes harmadik negyedéves GDP-jelentés előzetes adatai alapján két egymást követő negyedévben tapasztalható visszaesés – ez pedig a recesszió technikai meghatározása.

Hozzátette, hogy a jelenlegi állapotban „rendkívül nehéz” lenne elérni a kormány tiltakozások előtti előrejelzését, miszerint az éves gazdasági növekedés 0 és 1 százalék között várható.

Nem sokkal a pénzügyminiszter nyilatkozata után a városban újabb, erőszakos cselekményekbe torkolló megmozdulás történt, amely során gyújtópalackokat dobáltak a rendőrökre és üzleteket rongáltak meg.

Hongkong, 2019. október 20.
Rendőrségi könnygázgránátot hajít vissza egy kormányellenes tüntető egy erőszakossá fajult újabb tiltakozáson Hongkongban 2019. október 20-án.
MTI/AP/Mark Schiefelbein

A kormányzó a tüntetőket okolja

Carrie Lam hongkongi kormányzó az „erőszakos tüntetőket” okolja amiatt, hogy a város recesszióba süllyedt – számolt be internetes oldalán kedden a South China Morning Post (SCMP) című helyi lap. Lam keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a demokratapárti tüntetők újabb és újabb „ürügyet találnak” arra, hogy zűrzavart keltsenek, ezt pedig a város gazdasága sínyli meg. Az év végére Hongkong recesszióba süllyedhet – tette hozzá, majd fogadkozott, hogy helyreállítják a város nyugalmát.

A SCMP kiemeli: Lam a gyenge gazdasági adatokkal összefüggésben nem említette az amerikai-kínai kereskedelmi háború Hongkongra gyakorolt hatását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína ötven évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.

Éppen ezért a már öt hónapja tartó tüntetéshullám – amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki – mára a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, gyújtópalackokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.

Forrás: Reuters / MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »