Kazahsztán nagy volumenű infrastrukturális fejlesztésbe kezd

A kazah kormány 16,9 milliárd dollárt költene az infrastruktúra fejlesztésére 2020 és 2025 között.

Bejbut Atamkulov ipari és infrastruktúra-fejlesztési miniszter kedden a kormány ülésén azt mondta, hogy jelentősen fejlesztik a tömegközlekedést, 10 ezer kilométernyi utat korszerűsítenek és további 11 ezer kilométernyit helyreállítanak, ezen kívül 16 repülőteret építenek a bővülő belföldi légi forgalom kiszolgálására, továbbá 64 új repülőgépet is beszerez az állam.

Kazahsztánnak van a legerősebb gazdasága a közép-ázsiai köztársaságok között, de az ország megsínyli az olajár esését és első számú kereskedelmi partnere, Oroszország gazdaságának lassulását. Az elmúlt években a szomszédos Kína lett Kazahsztán legnagyobb befektetője, de egy sor kínai nagyüzem és gyár megtelepedése tiltakozásokat váltott ki a lakosság körében, amely félti a hazai ipart a növekvő kínai befolyástól.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »