Mélyül a szakadék a spanyolok és a katalánok között

Pedro Sánchez spanyol ügyvezető kormányfő nem tárgyalt Quim Torra katalán elnökkel hétfői, Barcelonában tett látogatása során. A miniszterelnök egy héttel azután érkezett néhány órára a katalán fővárosba, hogy elkezdődött az erőszakos cselekményekkel kísért tüntetéshullám.

A tiltakozó tömeg azért vonult az utcákra több katalán városban is, mert a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt börtönre ítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt a két évvel ezelőtti alkotmányellenes függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Pedro Sánchez Barcelonában rendőri vezetőkkel találkozott, továbbá a kórházban felkereste az összetűzésekben megsérült rendőröket. A Hospital de Sant Pau épületénél tüntetők fogadták tiltakozó bekiabálásokkal, füttyel, valamint “szabadság” feliratú transzparensekkel.

Barcelona, 2019. október 18.
A katalán függetlenségi vezetők börtönbüntetése miatt tiltakozó tüntetők egy csoportja rendőrökkel csap össze Barcelonában 2019. október 18-án, a demonstrációk ötödik napján, amikor a függetlenségpártiak egynapos általános sztrájkot tartanak Katalóniában.
MTI/EPA/EFE/Quique García

Az ügyvezető kormányfő reggel levelet küldött Quim Torrának – aki a hétvégén találkozót kezdeményezett vele -, és ebben emlékeztette az elnököt, hogy elsődleges feladata az állampolgárok biztonságának, valamint a társadalom különböző tagjai közötti együttélés garantálása. “Az elmúlt napokban viselkedése épp az ellenkező irányba haladt” – jegyezte meg Sánchez. Felrótta, hogy a katalán vezető nem ítélte el “határozottan és egyértelműen” az erőszakos magatartást, “hátat fordított” a rendfenntartó erőknek, valamint a katalán lakosság azon nagyobb részének is, amely nem osztja céljait.

Quim Torra válaszában azt írta: a sajtóból értesült Sánchez látogatásáról és ennek apropóján ismét találkozót sürgetett. Véleménye szerint az államnak tiszteletben kell tartania az állampolgári jogokat, elő kell segítenie a párbeszédet és a politikai konfliktusokra demokratikus megoldásokat kell keresnie.

A nap folyamán a tüntetők is a két kormány közti párbeszédet követelték a spanyol kormány barcelonai képviseletének épülete előtt “Ülj le és beszélj!” feliratú táblákkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A katalán kormány tájékoztatása szerint hétfőre virradó éjjel nem voltak számottevő incidensek Katalóniában. A mentőszolgálat Barcelonában három embert látott el az esti tüntetés után. A spanyol kormányképviseletnél mintegy háromezren gyűltek össze, és teli szemeteszsákokat dobáltak a kordonnal elkerített biztonsági zónába. Némelyikre politikusok arcképeit ragasztották.

A spanyol belügyminisztérium adatai szerint egy hét alatt összesen mintegy 600-an sérültek meg az utcai összecsapásokban, tüntetők és rendőrök körülbelül fele-fele arányban. 194 embert vettek őrizetbe, közülük 28-an kerültek előzetes letartóztatásba.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »