Kirúgták a Renault vezérigazgatóját

A Renault igazgatótanácsa pénteken azonnali hatállyal menesztette Thierry Bolloré vezérigazgatót, és helyére ideiglenesen Clotilde Delbos pénzügyi igazgatót delegálta. A francia autógyártó közleménye szerint az igazgatótanács rendkívüli ülésén az egyetlen napirendi pont az volt, hogy döntsenek a vezérigazgató sorsáról.

Az AFP francia hírügynökség bennfentes forrásokból úgy értesült, hogy Bolloré is jelen volt és felszólalt a tanácskozáson. Az igazgatótanács tagjai a vezetésben és a teljesítményben tapasztalható problémákat vetettek a szemére.

Az igazgatótanács január 24-én nevezte ki a francia autógyártó új vezetőit – az elnöki tisztségbe Jean-Dominique Senard került, a vezérigazgatóiba pedig Thierry Bolloré -, miután Carlos Ghosn, a Renault addigi elnök-vezérigazgatója lemondott tisztségeiről. Ghosn 14 évig töltötte be a vezérigazgatói és egy évtizedig az elnöki tisztséget a vállalatnál, Thierry Bolloré volt a helyettese.

Bolloré menesztésével a francia autógyártó lezárni látszik a fényes pályafutását dicstelenül záró, Carlos Ghosn nevével fémjelzett korszakot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Carlos Ghosn, a Nissan Motor Co., a Renault SA és a Mitsubishi Motors Corp. részvételével létrehozott autóipari szövetség vezetője volt. Japánban tavaly november 19-én őrizetbe vették, majd letartóztatták pénzügyi vétségek miatt, jelenleg házi őrizetben várja perét. A Nissan és a Mitsubishi még novemberben felmentette minden tisztségéből a cégvezért, míg a Renault elnöki és a vezérigazgatói tisztségéről Ghosn január 23-án mondott le.

A Renault 43,4 százalékos szavazó részesedéssel rendelkezik a Nissanban, az pedig 15 százalékos nem szavazó részesedéssel a francia autógyárban. A Mitsubishi 34 százalékban van a Nissan tulajdonában.

A Ghosn-ügy kirobbanása után rendkívül feszültté vált a francia és a japán vállalatvezetők viszonya, ami az autóipari szövetség felbomlásával fenyegetett. Néhány nappal ezelőtt a Nissan vezetését is megújították, miután Szaikava Hiroto szeptemberben lemondott a vezérigazgatói tisztségről. A Nissan irányítását a jövőben egy elnök-vezérigazgató és két ügyvezető látja el, előbbi tisztséget Ucsida Makoto kapja.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »