Mélyül a válság Ecuadorban

Hét latin-amerikai állam támogatásáról biztosította kedden Lenín Moreno ecuadori elnököt, aki az országában zajló zavargások lecsillapításán fáradozik, s egyúttal elítélték Nicolás Maduro venezuelai elnöknek „a térségbeli demokráciák megingatására irányuló próbálkozásait” – közölte a perui külügyminisztérium az országcsoport nevében.

A minisztérium tájékoztatása szerint Peru, Argentína, Brazília, Kolumbia, Salvador, Guatemala és Paraguay „határozottan kiáll Lenín Moreno elnök intézkedései mellett”, és „elutasítja Nicolás Maduro rezsimjének cselekményeit, amelyekkel destabilizálni akarja demokratikus rendszerüket”. Az ecuadori vezetés külföldi közvetítést kért kedden az ENSZ-től, illetve a térségben nagy befolyással bíró katolikus egyháztól.

Az ecuadori kormány Guayaquilbe helyezte át székhelyét a fővárosból, Quitóból, mert ott egyre kiterjedtebbé és erőszakosabbá váltak a tüntetések, részben az újonnan csatlakozó több ezer őslakos tüntető miatt. Az EFE spanyol hírügynökség szerint a tiltakozók egy része gumiabroncsokat gyújtott fel, köveket és benzines palackokat dobált, súlyosan megrongálta a köztulajdont, és összecsapott a rendőrséggel.

Szemtanúk legfrissebb beszámolói szerint a tüntetők a törvényhozás akkor már üresen álló épületébe is behatoltak, amíg egy rövid idő után a rendőrség ki nem szorította őket onnan.

Quito, 2019. október 8.
Kormányellenes tüntetők egy erőszakossá fajult demonstráción az ecuadori fővárosban, Quitóban 2019. október 8-án. Az országos tömegtüntetések és közlekedési sztrájk az üzemanyag-támogatások négy évtizede bevezetett rendszerének eltörlése, valamint a munkavállalókat védő törvényi rendelkezések gyengítése miatt robbantak ki öt nappal korábban. Lenín Moreno ecuadori elnök szükségállapotot hirdetett.
MTI/AP/Fernando Vergara

A politikai válság a múlt héten kezdődött, mégpedig annak hatására, hogy a kormány egy sor megszorító intézkedést jelentett be, köztük az üzemanyagár-támogatás megszüntetését. Azóta országszerte több tüntetés és munkabeszüntetés volt, a tiltakozó megmozdulásokhoz pedig a hétvégén csatlakoztak a lakosság mintegy 7 százalékát kitevő őslakosok. Hétfőre a vehemens tiltakozás már randalírozássá fajult, szerdán pedig a tüntetők valószínűleg megpróbálnak majd a különleges erők által erősen védett elnöki palotához vonulni.

A kaotikus állapotok miatt a kormány bezárta az iskolákat, az energiaügyi minisztérium pedig felfüggesztette a munkát három olajmezőn az Amazonasban. Eközben az ecuadori alkotmánybíróság jóváhagyta a Moreno által kihirdetett szükségállapotot, noha időtartamát 60 napról 30-ra csökkentette.

Kijárási tilalom

Az ecuadori elnök kedd este éjszakai kijárási tilalmat rendelt el szerte az országban azokban a kerületekben, amelyek „stratégiai jelentőségűek”, miután kormányellenes tüntetők rövid időre behatoltak a törvényhozás – akkor már üres – épületébe is. A tilalom a múlt héten érvénybe léptetett szükségállapot idején este nyolctól reggel öt óráig lesz érvényben a hét minden napján azon épületek körül, amelyekben állami intézmény működik.

A Petroamazonas állami olajipari vállalat közben azt közölte, hogy a kelet-ecuadori Orellana tartományban két újabb olajmezőn állt le a termelés, miután tüntetők hatoltak be oda, és a munka beszüntetésére kényszerítették az ott dolgozókat.

A tüntetők akciói miatt összesen már öt olajmezőn szünetel a termelés az országban. Az olajipari minisztérium keddi összesítése szerint emiatt napi 143 ezer hordóval kevesebb olajat termelnek.

  • Előzmények
Ecuador gazdaságát egy IMF-program segíti, a vezetés pedig a költségvetési folyamatok kordában tartása miatt kényszerült szigorításra, de a várt áfaemelés helyett az üzemanyagok támogatási rendszerét törölték el. A döntés az üzemanyagárak jelentős növekedését eredményezi, elemzői becslések szerint az új intézkedések következtében a benzin ára 25-75%-kal fog emelkedni, míg a dízel üzemanyag esetében 100% feletti áremelkedés várható.

Duplázódó dízelárak miatt áll a bál Ecuadorban

Forrás: MTI/Reuters/dpa/AFP/TASTST/Kitekintő

Friss hírek