Az USA megkörnyékezte a Huawei európai konkurenseit

Az Egyesült Államok kész pénzügyi támogatást nyújtani a Huawei európai konkurenseinek ötödik generációs mobil hálózatfejlesztési projektjeik megvalósításához – számolt be kedden a német dpa hírügynökség a brit Financial Times értesülését idézve.

A Financial Times meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Washington hitelnyújtással tervezi támogatni a Nokiát és az Ericssont 5G mobil hálózatfejlesztési projektjeik megvalósításában a kínai Huawei piacvezető pozíciójának megtörése érdekében. A pénzügyi támogatásnak köszönhetően a két európai távközlési technológiai cég kedvezőbb feltételekkel kínálhatná fel termékeit és szolgáltatásait ügyfeleinek, mint a Huawei.

A Dell’Oro piackutató intézet adatai szerint világszerte a Huawei szállítja a mobil távközlési hálózatok kiépítéséhez szükséges berendezéseknek 28 százalékát. A kínai technológiai cég – főként a fejlődő térségekben – piacvezető pozíciót élvez a kommunikációs hálózati fejlesztésekben, elsősorban az általa kínált kedvező finanszírozási kondícióknak köszönhetően. A fejlett országokban azonban a Huawei piaci törekvései akadályokba ütköznek a Washington kezdeményezésére támasztott biztonsági aggodalmak miatt.

A Financial Times értesülése szerint mindazonáltal az európai mobil távközlési cégek pénzügyi támogatására tett felvetés nem talált egyöntetűen pozitív fogadtatásra a washingtoni döntéshozói körökben, mivel az Egyesült Államokban egyáltalán nincsen ötödik generációs távközlési technológiában versenyképes vállalat. A kezdeményezés ellenzői ezért sokkal inkább egy hazai vállalat létrehozását szorgalmaznák a Huawei európai konkurenseinek támogatása helyett. Washington az értesülések szerint már meg is környékezte az Oracle és a Cisco céget az ötödik generációs mobil hálózati fejlesztés támogatására tett javaslatával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »