Mára várják Boris Johnson új Brexit-javaslatát

Amint beérkezik, az Európai Bizottság objektív elemzés alá veti azt az új brit javaslatot, amelyet alternatívának szán az Egyesült Királyság a korábban megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződéssel szemben – közölte a brüsszeli testület szóvivője szerdán. Az EB egyelőre nem kapta meg a tervezetet, de erre valószínűleg még a nap folyamán sor kerül.

Az EU kész a konstruktív tárgyalásokra, azonban a bénultság fő okának számító ír-északír pótmegoldás (backstop) kiváltását célzó javaslatnak összeegyeztethetőnek kell lennie a kiválási megállapodással, azaz a belső piaci integritás tiszteletben tartásával és az ír-szigeti kemény határellenőrzés visszaállításának megelőzésével – szögezte le Mina Andreeva.

A szóvivő hozzátette, ezen javaslat kizárólag akkor képezheti az alapját a tárgyalásoknak, amennyiben megfelel a korábban lefektetett kritériumok mindegyikének.

Mint közölte, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán késő délután telefonon beszélni fog Boris Johnson brit kormányfővel, Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója pedig este tájékoztatja a bennmaradó tagállamok kormányainak képviselőit a beterjesztett szöveg tartalmáról. Csütörtökön technikai egyeztetéseket folytatnak a felek képviselői Brüsszelben.

Mi változott? 

Boris Johnson javaslatának részletei egyelőre nem ismertek, annyit azonban a kormányzó Konzervatív Párt Manchesterben tartott éves kongresszusának szerdai zárónapján tartott beszédében elmondott, hogy a dokumentum értelmében „semmilyen körülmények között” nem lesz vámellenőrzés sem Észak-Írország és Írország határán, sem annak a közelében.

Johnson egyben kijelentette: észszerű és építő jellegű javaslatról van szó. Ennek egyetlen alternatívája a megállapodás nélküli Brexit, de Nagy-Britannia nem erre törekszik, bár készen áll erre is – mondta. A brit kormányfő közölte, hogy a javaslat mindkét fél részéről kompromisszumokat igényel. Elmondta: a tervezet olyan megoldást tartalmaz, amelynek alapján a Brexit után is érvényben maradnak a jelenlegi szabályozási rendszerek az ír szigeten a mezőgazdasági termelők és egyéb üzleti vállalkozások számára.

A 35 perces beszéd – amely Johnson első kongresszusi felszólalása volt miniszterelnökként és a Konzervatív Párt vezetőjeként – a várakozásoknál és a korábbi tory kongresszusok pártvezetői beszédeinél is jóval rövidebb volt, és a vártnál kevesebb részletet tartalmazott az új Brexit-megállapodásról London által az EU számára összeállított javaslatcsomagról.

A brit miniszterelnök azt már a BBC-nek adott előző napi nyilatkozatában is leszögezte, hogy e javaslatokban nem szerepel fizikai vámellenőrző posztok létesítése az ír-északír határ bármelyik oldalán. Elengedhetetlennek nevezte ugyanakkor, hogy egy szuverén, egységes ország egységes vámtérségként funkcionáljon, és kijelentette, hogy ennek így kell lennie az Egyesült Királyság esetében is a brit EU-tagság megszűnése után.

Johnson a keddi BBC-interjúban úgy fogalmazott: ha az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy a brit EU-tagság után legyen vámellenőrzés, akkor Londonnak „ezt a realitást” el kell fogadnia. Hozzátette: ebben az esetben létre kell hozni egy vámellenőrzési rendszert, de az ír-északír határtól távol. Johnson szerint mindazonáltal ezeket az ellenőrzéseket „abszolúte minimális” szintre lehet szorítani, és meg lehet oldani új fizikai infrastruktúra kiépítése nélkül. Erre szerdai kongresszusi beszédében is utalást tett, mondván: a probléma már létező technológiai megoldásokkal áthidalható.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilaphoz eljutott, az újság szerdai kiadásában ismertetett részletek szerint London javaslatai között szerepel, hogy Észak-Írországban 2025-ig érvényben maradna az uniós belső piac szabályrendszerének nagy része. Vámellenőrzések azonban e kiszivárgott javaslat szerint is lennének Írország és Észak-Írország között, mivel Észak-Írország az Egyesült Királyság részeként kilép az EU vámuniójából.

A The Daily Telegraph által látott részletek szerint 2025-ben az észak-írországi kormány dönthetne arról, hogy azután is fennmaradjon-e az EU egységes belső piacával harmonizáló szabályrendszer.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »