Minden párttal egyeztetni fog az ÖVP a kormányalakítási tárgyalásokon

Az ausztriai  előrehozott választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) kedden bejelentette, hogy minden párttal  koalíciós egyeztetéseket  kíván  folytatni parlamenti frakciójuk nagyságának sorrendjében.

„Senkit sem zárunk ki. Mindenkit párbeszédre hívunk.” – mondta Karl Nehammer, az ÖVP főtitkára, a párt politikai akadémiáján rendezett keddi elnökségi gyűlését követően. Kiemelte, hogy a megbeszéléseket a pártok parlamenti erejének nagysága sorrendjében fogják tartani.

Nehammer ugyanakkor nem utalt arra, hogy az ÖVP mely pártokat részesítené előnyben egy koalíciós megállapodás szempontjából – úgy fogalmazott, hogy az elnökség nyíltan megvitatta a különböző lehetőségeket. Hozzátette, hogy az egyeztetések folytatásának szándékán az sem változtat, hogy a korábbi koalíciós partner Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ellenzéki irányba mozdult el.

Nehammer nem kívánta kommentálni azt a keddi értesülést, miszerint befejezi politikai karrierjét Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, akinek videóbotránya miatt felbomlott az előző kormánykoalíció.

„Ez az FPÖ dolga, mi tudomásul vesszük” – mondta. Nem kívánt pontos időkeretet említeni azzal kapcsolatban sem, hogy meddig húzódhat el a kormányalakítás.

Az ÖVP a voksok 38,4 százalékát szerezte meg a vasárnapi előrehozott választáson az előzetes végeredmények szerint.     A második helyen végző SPÖ történelmi mélypontot jelentő 21,5 százalékot kapott, a harmadik az FPÖ lett 17,3 százalékkal. Az ÖVP lehetséges koalíciós partnere lehet a választások másik nagy nyertese, a Zöldek, amely a legutóbbi, 2017-es választásokon kiesett a parlamentből, most viszont 12,4 százalékot kapott. Ötödikként a NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) került be a parlamentbe 7,4 százalékkal. A JETZT nem jutott be a parlamentbe.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »