Kormányszervek kínzást és gyilkosságot alkalmaznak a venezuelai ellenzék elnyomására

A venezuelai biztonsági erők kínzást és gyilkosságokat alkalmaznak az ellenzék elhallgattatására – állapította meg egy csütörtökön közzétett ENSZ jelentés.

A dokumentum kiemeli: a latin-amerikai ország biztonsági erői fiatal férfiak ezreit vették őrizetbe és lőtték agyon, egyeseknél drogot vagy fegyvereket helyeztek el és manipulálták a bizonyítékokat is, hogy úgy tűnjön, a letartóztatásnak ellenállva vesztették életüket. A világszervezet szerint mindez Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányzatának a másként gondolkodók „semlegesítésére, elnyomására és kriminalizására” szolgáló stratégia részét képezi.

A caracasi vezetés adatai szerint tavaly 5287 bűnöző vesztette életét, amit annak számlájára írtak a hatóságok, hogy ellenálltak a letartóztatásnak. Az idén május 19-ig 1569 ember halt meg ilyen módon Venezuelában. A világszervezet azonban úgy véli, jelentős része ezeknek a haláleseteknek bírósági tárgyalás nélküli kivégzés lehetett.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa „megdöbbentően magasnak” nevezte a bevetések során bírósági tárgyalás nélkül kivégzett emberek számát.
Bachelet két hete járt Venezuelában, hogy számon kérje a Maduro rendszere által elkövetett jogsértéseket. Az általa összeállított jelentés egyéb források mellett jogvédők, áldozatok és jogsértések szemtanúinak beszámolóin alapul.

Húsz férfi családtagjai például arról számoltak be, hogy a rendőrség különleges egységének (FAES) feketébe öltözött, maszkot viselő emberei rendszámtábla nélküli, fekete teherautókon érkeztek ki hozzájuk. Mint mondták, a halálosztagok betörtek otthonaikba, elvették tulajdonukat, és pucérra vetkőztették a nőket és lányokat.

„A fiatal férfiakat elkülönítették a családok többi tagjától, mielőtt agyonlőtték őket” – áll a jelentésben.
„Minden esetben, a szemtanúk arról számoltak be, hogy a FAES manipulálta a bűntény helyszínét és a bizonyítékokat. Fegyvereket és drogokat helyeztek el és a falakra, illetve a levegőbe lőttek, hogy úgy tűnjön, mintha összetűzés lett volna és az áldozat ellenállt volna a hatóságoknak” – teszi hozzá a dokumentum.

Bachelet pénteken fogja ismertetni a jelentést az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában (UNHRC). Mint mondta, reméli, hogy a hatóságok közelebbről is megvizsgálják a jelentésben foglalt információkat, és követni fogják az abban megfogalmazott javaslatokat.

Az ENSZ-diplomata emellett a colectivos néven ismert baloldali fegyveres kormánypárti csoportok feloszlatását követelte. Január és május között az erőszakba fordult tüntetéseken 66 ember halt meg, a többségük életét a biztonsági erők vagy a kormányközeli colectivos tagjai oltották ki.

Az ENSZ közzé tette a caracasi vezetés írott válaszát is. A venezuelai kormány a jelentést nyíltan részrehajlónak és szelektívnek nevezte, mivel szerinte a világszervezet nem független forrásokra hagyatkozott, és figyelmek kívül hagyta a hivatalos információkat. „Nem lehet tárgyilagos, illetve független egy olyan elemzés, amely a végletekig terjedően a negatív tanúvallomásokat részesíti előnyben, miközben elkendőzi, illetve igyekszik lekicsinyíteni az emberi jogok érdekében foganatosított intézkedéseket” – sérelmezte a caracasi kormány.

Venezuelában hatalmi harc folyik a magát Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltott Juan Guaidó ellenzéki vezető és Maduro között. A dél-amerikai országot ezenkívül súlyos gazdasági és társadalmi válság is sújtja.

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »