Dagad a botrány Trump körül, elindítják ellene az alkotmányos vádeljárást

Donald Trump többször is arra biztatta Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt július 25-i telefonbeszélgetésük során, hogy indítsanak vizsgálatot Ukrajnában az amerikai elnök demokrata párti riválisa, Joe Biden terhére az egykori alelnök fiának ukrajnai ügyletei miatt – derült ki a két elnök közti júliusi telefonbeszélgetésről szerdán, a Fehér Ház által nyilvánosságra hozott emlékeztetőből. Trump előző nap jelentette be, hogy engedélyt adott az ukrán államfővel  folytatott – belpolitikai vihart kavaró – telefonbeszélgetés leiratának közzétételére.

A beszélgetés elmúlt napokban kiszivárgott részletei nyomán Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke kedden este bejelentette: az alsóház hivatalosan elindítja az alkotmányos felelősségre-vonási eljáráshoz (impeachment) szükséges vizsgálatot Trump ellen. Pelosi azzal vádolta az elnököt, hogy megszegte hivatali esküjét, illetve elárulta a nemzet biztonságát és az amerikai választások integritását.

Adam Schiff demokrata párti politikus, a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője pedig úgy fogalmazott, hogy a vártnál is terhelőbb Trumpra nézve a telefonbeszélgetés közzétett leirata. Mint mondta, a dokumentumban olvasható kijelentések a maffia fenyegetéseire emlékeztetik.

A képviselőházi vizsgálat célja, hogy kiderítsék: Trump valóban nyomást gyakorolt-e az ukrán államfőre Joe Biden és fia, Hunter jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében. Az amerikai elnök 400 millió dollár ukrajnai segély befagyasztását rendelte el néhány nappal az ominózus telefonhívás előtt.

A beszélgetés során Trump azt állította, hogy a volt alelnök megpróbált beavatkozni egy ukrán ügyészi vizsgálatba, amely fia, Hunter ellen folyt.

„Sok mindent beszélnek Biden fiáról, arról, hogy Biden leállíttatta a vizsgálatot, és sok ember szeretne tudomást szerezni erről, szóval ha az igazságügyi miniszterrel tudna valamit tenni az ügyben, az nagyszerű lenne (…). Biden azzal dicsekedett, hogy leállíttatta a vizsgálatot, szóval ha ennek utána tudna nézni (…), ez valami szörnyűen hangzik számomra” – mondta az amerikai elnök az emlékeztető szerint Zelenszkijnek.

„Szeretném, ha tenne nekünk egy szívességet, mivel az országunk sok mindenen keresztülment, és ezt Ukrajna jól tudja (…). Szeretném, ha az igazságügyi miniszter meghívná Önt az egyik csapatába, és szeretnék a végére járni ennek” – mondta Trump, aki egyúttal jelezte, hogy személyes ügyvédje, Rudy Giuliani felkeresi Zelenszkijt az üggyel kapcsolatban.

Az amerikai elnök Hunter Bidenre utalt, aki a Burisma Holdings nevű gázipari cég igazgatótanácsában foglalt helyet, miközben apja Barack Obama előző amerikai elnök kormányzatának diplomáciai ügyeit intézte Kijevvel. Az AP amerikai hírügynökség szerint bár az időzítés aggályokat vetett fel korrupcióellenes aktivisták között, nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a korábbi alelnök vagy fia jogsértést követett volna el.

Zelenszkij – mint az emlékeztetőből kitűnt – ígéretet tett vizsgálatok lefolytatására. „Ukrajna elnökeként garantálom, hogy minden vizsgálatot nyíltan és őszintén fognak elvégezni” – fogalmazott.

Trump ezenkívül azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államok sokkal többet tesz az európai országoknál Ukrajna megsegítése érdekében. Zelenszkij egyetértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Washington többet tesz az Oroszországgal szembeni szankciók érvényesítéséért, mint Brüsszel.

A Fehér Ház hangsúlyozta, hogy a szöveg nem szó szerinti, hanem amerikai kormánytisztviselők feljegyzésein alapul.

Az ENSZ Közgyűlésének 74. ülésszakán részt vevő Trump szerdán – az emlékeztető nyilvánosságra hozatala után – ismét tagadta, hogy bármiféle nyomást gyakorolt volna Zelenszkijre. „Egyáltalán nem volt nyomásgyakorlás. Ez a legnagyobb boszorkányüldözés az amerikai történelemben, szégyenteljes” – mondta az amerikai elnök újságíróknak egy Venezuelával foglalkozó ülésen.

New York, 2019. szeptember 24.
Donald Trump amerikai elnök felszólal az ENSZ Közgyűlés 74. ülésszaka általános vitájának első napján a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 24-én.
MTI/EPA/Justin Lane

Joe Biden Trump egyik legfőbb politikai ellenfele és a Demokrata Párt legnagyobb támogatottságot élvező elnökjelölt-aspiránsa. A CNN amerikai hírtelevízió értesülése szerint a képviselőház 235 demokrata párti képviselőjéből eddig 158-an támogatják az eljárás megindítását.

Bidenék ügye azért annyira fontos, mert azt jelentheti: az elnök arra használta fel hivatalát, hogy egy külföldi kormányt arra kényszerítsen, segítsen neki újból megnyerni a választást. Trump tagadja, hogy alkotmányba ütköző dolgot tett volna.

Az amerikai elnök elmondása szerint már beszélt az amerikai kongresszus republikánus csúcsembereivel, akiket biztosított arról, hogy az őt érintő ügyben támogatja a teljes átláthatóságot. „De ragaszkodom a teljes átláthatósághoz Joe Biden és fia ügyében is” – tette hozzá.

Zelenszkij nem akar beavatkozni az amerikai választásokba

Nem kívánok beavatkozni az amerikai választásokba – szögezte le az ukrán elnök szerdán New Yorkban azon a sajtótájékoztatón, amelyet Donald Trump amerikai elnökkel tartottak a megbeszélésüket követően.

Zelenszkij arra a kérdésre válaszolva beszélt erről, hogy szerinte nyomást gyakorolt-e rá az amerikai elnök júliusi telefonbeszélgetésükkor. Trump hozzáfűzte, hogy a beszélgetés leiratát közzétették, és „mindenki láthatja, hogy semmiféle nyomásgyakorlás nem történt”.

A 112.ua ukrán hírportál szerint Zelenszkij kijelentette, hogy semmilyen vizsgálat lefolytatására nem kényszerítette az újonnan kinevezett főügyészt, Ruszlan Rjabosapkát, mivel az ukrán főügyészi hivatal független intézmény. Kiemelte, hogy a főügyésznek minden ügyet ki kell vizsgálnia, nem csak egyes konkrét eseteket.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AP/dpa/EFE/Reuters/TASZSZ/ANSA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »