Összezárt Irán előtt az EU és az USA

Angela Merkel német kancellár kedden elutasította Irán követelését az amerikai szankciók eltörlésével kapcsolatban, amit a teheráni vezetés az Egyesült Államokkal, illetve a nyugati államokkal közvetlenül folytatandó tárgyalások feltételéül szabott.

„Természetesen üdvözölném, ha Irán és az Egyesült Államok tárgyalóasztalhoz ülnének” – mondta Merkel, miután kétoldalú megbeszéléseket tartott Donald Trump amerikai elnökkel kedden New Yorkban az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán tartott tanácskozásuk alkalmával, majd pedig Haszan Róháni iráni elnökkel is egyeztetett.

De ez biztosan nem fog úgy működni, hogy először levesszük a szankciókat a terítékről, és majd beszélünk. Úgy gondolom, ez nem egy életszerű megközelítés” – fogalmazott Merkel.

Merkel szerint Róhánival megvitatták a szeptember 14-én elkövetett dróntámadásokat is, amelyek a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját érték. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Franciaország, Németország és Nagy-Britannia vezetői hétfői nyilatkozatukban egyértelműen Iránt tették felelőssé a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásokért. Hangsúlyozta: a nyilatkozatban úgy fogalmaztak, hogy Iránt felelősség terheli a történtekben.

Hozzátette: szót ejtettek a jemeni polgárháborúról is, amelyben Teherán a síita lázadókat támogatja, akik a támadások elkövetőjeként jelentkeztek.

Merkel elmondta, hogy Trumppal a líbiai konfliktus, illetve az EU-amerikai kereskedelmi vita rendezéséről is beszéltek.

A német kancellár szólt Nagy-Britannia uniós kiválásáról (Brexit) is. Alapvetően belpolitikai fejleményként értékelte azt, hogy a brit legfelsőbb bíróság törvénysértőnek nyilvánította a londoni parlament ülésszakának lezárását.

„Továbbra is remélem, hogy sikerül Nagy-Britannia rendezett kilépését elérni az EU-ból” – mondta Merkel. „De felkészültünk valami egészen másra is” – fűzte hozzá utalva arra a lehetőségre, hogy az Egyesült Királyság esetleg megállapodás hiányában távozik az Európai Unióból október 31-én.

Korábban Steffen Seibert német kormányszóvivő Twitter-oldalán közölte, hogy Angela Merkel Iránról és kereskedelmi kérdésekről egyeztetett Trumppal.

„A megbeszélésen szó esett az Irán körül kialakult konfliktusról és a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról” – írta Seibert, aki szerint a tanácskozás nem tartott tovább 30 percnél.

A nap folyamán Haszan Róháni iráni elnök a sajtónak arról beszélt, hogy Teherán hajlandó volna a 2015-ös többhatalmi atomalku kisebb módosításait, kiegészítéseit megvitatni az amerikai szankciók feloldásáért cserébe.

Forrás: MTI/TASZSZ/dpa/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »