Rendben zajlik a választás Izraelben

Az áprilisinál magasabb részvétel mellett zajlik az izraeli parlamenti választás – jelentette a helyi média kedden. Délelőtt tízig a választásra jogosultak tizenöt százaléka adta le voksát, ami 2,2 százalékkal magasabb az április 9-én tartott legutóbbi választásoknál. Jelentéktelen incidensektől eltekintve a szavazás rendben zajlik.

Az Egyesült Arab Lista vezetője, Ajman Ode szavazásra buzdította az ország húsz százalékát kitevő arab nemzetiségű kisebbséget, hogy hatékonyabban szállhassanak síkra érdekeikért a kneszetben. Úgy tűnik, felhívása visszhangra talált, mert a tizenhármas kereskedelmi tévé helyszíni jelentése szerint Észak-Izraelben, az arab választókerületekben magas a részvétel.

Az utolsó közvélemény-kutatások szerint a kormányzó jobboldali Likud és az ellenzéki centrista Kék-fehér (Kahol-lavan) párt fej fej mellett áll, de egyiknek sem lesz meg a kormányalakításhoz szükséges 61 mandátuma a százhúsz tagú kneszetben.

Jeruzsálem, 2019. szeptember 17.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt vezetője és felesége, Sára Netanjahu voksol az előrehozott izraeli parlamenti választáson Jeruzsálemben 2019. szeptember 17-én. Az áprilisi választást azért kell megismételni, mert Netanjahu nem tudta felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig.
MTI/EPA/SIPA Pool/Heidi Levine

Idén azért írtak ki már másodszor előrehozott választásokat Izraelben, mert a korábban a jobboldali táborhoz tartózó Avigdor Liberman és pártja, az Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) az áprilisi parlamenti választások után szembehelyezkedett Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, a Likud elnökével, és nem lépett be jobboldali koalíciójába. Netanjahu a baloldali és a centrista pártokat, régebbi kormányainak koalíciós partnereit azonban nem tudta megnyerni.

Ha a Likud és koalíciós partnerei nem szerzik meg a kneszet képviselői helyeinek több mint felét, legalább 61 helyet, akkor ismét patthelyzet áll elő: Netanjahu nem tud kormányt alakítani, viszont meg tudja akadályozni, hogy az ellenzék vezetője, Beni Ganz elfoglalja a kormányfői széket.

Reuven Rivlin államelnök a választások előestéjén Facebook oldalára feltöltött videoüzenetében bejelentette, hogy minden rendelkezésére álló törvényes lépést megtesz egy újabb, harmadik választás elkerülése érdekében, és nem fogja automatikusan meghosszabbítani a miniszterelnök-jelölt kormányalakítási idejét, ha az első hónapban nem jár sikerrel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »