Netanjanu megint a Jordán-völgy bekebelezését ígéri

Választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet – jelentette be kedden tartott beszédében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

„Az új kormány megalakulása után a Jordán-völgy és a Holt-tenger északi része izraeli fennhatóság alá kerül” – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy az annektálás az első lépés lenne más, olyan ciszjordániai területek bekebelezése felé, ahol zsidó telepek vannak.

Netanjahu hangsúlyozta: minderre csupán azután kerülne sor, hogy Washingtonban nyilvánosságra hozzák az évszázad alkujának is nevezett izraeli-palesztin rendezési tervet, és az ügyben teljes mértékben együttműködnének a Trump-adminisztrációval. A Fehér Házból egyelőre nem kommentálták a bejelentést.

Mohammad Stajje palesztin miniszterelnök nem sokkal Netanjahu nyilatkozata előtt közleményben kijelentette, hogy az izraeli kormányfő „a békefolyamat legnagyobb rombolója”.

Izraelben szeptember 17-én tartanak előrehozott parlamenti választásokat, mert az áprilisi választások után Netanjahu megfelelő számú koalíciós partner hiányában nem tudta felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig. A miniszterelnök az előző, április 9-én tartott választások előtt is megígérte a Ciszjordániában felépített izraeli települések annektálását.

Annektálással kampányol Netanjahu

Ősszel már nehezebb dolga lesz Netanjahunak

A 2400 négyzetkilométer területű völgy az Izrael által az 1967-es hatnapos háború során elfoglalt Ciszjordániában van, ahol mintegy 3 millió palesztin és több mint 400 ezer zsidó telepes él.

A zsidó telepek létrehozása a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján nem jogszerű, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott, Izrael azonban biztonsági és történelmi okok alapján visszautasítja ezt az álláspontot. A palesztinok attól tartanak, hogy a szeptember közepi választások utánra ígért új amerikai béketerv Izraelt fogja támogatni, és korlátozza jövendő államuk területét.

Tel-Aviv, 2019. szeptember 10.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond Tel-Avivban 2019. szeptember 10-én. A kormányfői posztért ismét induló politikus kijelentette, hogy választási győzelme esetén Izrael annektálja a palesztin fennhatóságú Jordán-völgyet és a Holt-tenger északi részét.
MTI/AP/Oded Balilty

Az arab államok felháborodva fogadták Netanjahu tervét

Szaúd-Arábia az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) külügyminisztereinek rendkívüli összehívását kezdeményezte szerda hajnalban, miután az izraeli kormányfő bejelentette, hogy választási győzelme esetén Izrael annektálni fogja Ciszjordánia egy részét.

Az SPA szaúdi állami hírügynökség híradása szerint a rijádi királyi udvar minden alapot nélkülözőnek nevezi a tervezett intézkedést, Netanjahu kijelentéseit pedig a palesztinokkal szembeni fenyegetésnek tekinti. A lépés szerintük sértené az ENSZ alapokmányát, a nemzetközi jogot és minden erőfeszítést aláásna, amely a béke megteremtésére irányul.

A királyság a nemzetközi közösséget is felszólította, hogy ítélje el és utasítsa vissza az izraeli miniszterelnök kijelentéseit, és ha az izraeli kormány valóban annektálja Ciszjordánia egy részét, azt tekintse semmisnek.

Pár órával korábban az Arab Liga külügyminiszterei közleményben tiltakoztak Netanjahu kijelentései ellen, és terveit újabb izraeli agressziónak bélyegezték, amely ellehetetleníti a béketárgyalásokat.

António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője szerint Netanjahu tervei pusztító hatással lehetnek az arab-izraeli béketárgyalások újraindítására, a térség békéjére és a kétállami megoldásra egyaránt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters/Hszinhua/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »