Nem lesz fennakadás a Saudi Aramco ázsiai olajszállításában

A szaúdi állami olajtársaság, a Saudi Aramco arról értesített legalább hat ázsiai olajfeldolgozót, hogy nem lesz fennakadás az októberi olajszállításában, partnerei megkapják a szerződésekben rögzített mennyiséget.

Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőr országa. A Saudi Aramco két olajipari létesítménye ellen szombaton végrehajtott támadás következtében napi 5,7 millió hordóval csökkent a termelése, ami a globális kínálat mintegy 5 százalékának felel meg. A Reuters által kedden idézett források szerint Szaúd-Arábia az olajtartalékainak felszabadításával fedezi az ázsiai olajfeldolgozók keresletét.

Szaúd-Arábia kőolajexportjának több, mint 70 százaléka Ázsiába irányul, ahol a legnagyobb vásárlók a japán, a dél-koreai, az indiai és thaiföldi olajfeldolgozók.

A legnagyobb indiai feldolgozó, az állami IOC ugyanakkor közölte: a szaúdi fél jelezte számára, hogy bizonyos mennyiségben nehézolajat kap a nehéz- és könnyűolaj keveréke helyett. Más olajfeldolgozók nem számoltak be ilyen változtatásról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »