Sztrájkolnak a General Motors alkalmazottai

Az autóipari dolgozók szakszervezetének felhívására vasárnap éjféltől sztrájkba léptek a General Motors munkavállalói az Egyesült Államokban bérköveteléseik nyomatékosítására.

A bértárgyalások vasárnap holtpontra jutottak, és a szakszervezet ezt követően hirdetett országos munkabeszüntetést a legnagyobb amerikai autógyártónál. A General Motors (GM) munkásai tizenkét év óta először sztrájkolnak, legutóbb 2007-ben tartottak kétnapos munkabeszüntetést a bértárgyalások alatt, ami 300 millió dollárjába került az autógyártónak.

Az ellátási lánc összehangoltsága miatt a sztrájk nagyon gyorsan azt eredményezheti, hogy a General Motors gyárai nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Kanadában és Mexikóban is leállnak. Egy elhúzódó munkabeszüntetés azonban az órabérért dolgozó alkalmazottaknak sem érdeke, mivel a szakszervezet sztrájkalapja elég szűkös, heti 250 dollárt tud biztosítani tagjainak.

A GM több mint hétmilliárd dollár értékű új befektetéseket, 5400 munkahely megteremtését, a bérek és juttatások emelését, valamint 8 ezer dollár szerződés aláírási bónuszt ajánlott fel. Az UAW úgy véli, hogy a munkavállalók nagyobb béremelést érdemelnek az utóbbi években elért rekordnyereségek után. A szakszervezet emellett el akarja érni, hogy a General Motors ne zárja be az ohiói és michigani autóösszeszerelő üzemeit.

Az UAW és a General Motors menedzsmentje hétfő délelőtt tíz órakor ül ismét tárgyalóasztalhoz.

  • Korábban írtuk:

Az amerikai autóipar nincs könnyű helyzetben: az eladások növekedési üteme lassul, miközben emelkednek a költségek az elektromos autók fejlesztése és bevezetése, illetve a szigorúbb környezetvédelmi normák miatt.

A detroiti székhelyű General Motors a világ 37 országában 173 ezer embert foglalkoztat, ezen belül az Egyesült Államokban mintegy 48 ezer munkása van.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »