Immár hivatalosan is Norbert Hofer az Osztrák Szabadságpárt új elnöke

A májusi ideiglenes kinevezés után immár véglegesen is Norbert Hofert választotta új elnökévé szombaton az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) két héttel a szeptember 29-én tartandó, előrehozott parlamenti választások előtt.

Az FPÖ grazi kongresszusán a delegáltak több mint 98 százaléka támogatta az eddigi ideiglenes vezető hivatalos elnökké választását. A kongresszuson elmondott beszédében Hofer kijelentette: arra készül, hogy Ausztria legerősebb pártjává tegye az Osztrák Szabadságpártot.

„Nem olyan párt elnöki székét foglalom el, amelyet hosszú távon a második vagy a harmadik hely is kielégít” – fogalmazott.

Graz, 2019. szeptember 14.
Norbert Hofer az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) grazi kongresszusán, miután megválasztották a párt elnökévé 2019. szeptember 14-én. MTI/EPA/Christian Bruna

Hofer korábban, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ májusban összeomlott kormánykoalíciójában közlekedési miniszter volt. A koalíció azt követően bomlott fel, hogy nyilvánosságra került egy Ibizán készült videofelvétel, amely súlyosan kompromittálta az akkori alkancellárt, az FPÖ volt elnökét, Heinz-Christian Strachét.

  • Előzmények:

Ausztria kancellárja megvonta bizalmát az alkancellárral szemben

Strache nem veszi át mandátumát az Európai Parlamentben

Strache 14 éven keresztül vezette a radikális jobboldali FPÖ-t, és elnöksége alatt vált az eleinte kevés támogatóval bíró formáció jelentős politikai erővé Ausztriában. Az FPÖ 2008 óta egyszer sem szerzett 17 százaléknál kevesebbet országos parlamenti választásokon.

Hofer mérsékelt politikusnak számít az FPÖ-n belül, bár bírálói időnként „báránybőrbe bújt farkasnak” szokták nevezni. 2016-ban második helyen végzett az elnökválasztáson Alexander Van der Bellen jelenlegi államfővel szemben.

Forrás: MTI/dpa/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »