Folytatódik a román kormányválság

Viorica Dancila miniszterelnök összesen kilenc államtitkárt menesztett, akik a kormánykoalícióból kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) párt tagjai – derült ki a pénteki a román közlönyből.

A rendelet szerint a kilenc államtitkár többsége maga kérte felmentését, miután az ALDE megtiltotta tagjainak, hogy további szerepet vállaljanak a kormányban, ellenkező esetben kilátásba helyezték a pártból való kizárásukat. A Calin Popescu Tariceanu vezette ALDE augusztus végén jelentette be, hogy kilép a kormányból, miután a Tariceanu által megfogalmazott több követelést – egyebek mellett a kormány átalakítását és a kormányprogram felülvizsgálatát – a kormányfő nem volt hajlandó végrehajtani.

Jelenleg a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyedül kormányoz, és a felek között vita alakult ki, hogy az ALDE döntése után a kormány politikai összetétele megváltozott-e vagy sem. Dancila ugyanis meggyőzte Teodor Melescanu volt ALDE-s külügyminisztert, hogy fogadja el a szenátus elnöki tisztségét. A felsőházi szociáldemokrata többség meg is választotta a posztra, amit addig Tariceanu töltött be. Ezt követően a héten Dancila három másik törvényhozót is miniszteri posztra javasolt Tariceanu pártjából, akiknek a kinevezését az államelnök megtagadta.

Klaus Iohannis szerint ugyanis nem fér hozzá kétség, hogy a kormány politikai összetétele megváltozott, mivel szerinte az ALDE egyértelműen kilépett a kormányból, ezért Dancilának a parlament jóváhagyását kell kérnie ahhoz, hogy a kabinet folytathassa tevékenységét.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A román média tudósításai szerint Tariceanu egy pénteki informális találkozó keretében megpróbálja megőrizni pártja egységét, hiszen több megyei szervezet is bírálta a politikus döntését, aki nem csak a kormányból való kilépést támogatta, hanem az államelnök-jelöltségről is lemondott, így az ALDE a független Mircea Diaconu európai parlamenti képviselőt támogatja a novemberi elnökválasztáson.

A szenátus elnöki tisztségét elfoglaló Melescanu, valamint a miniszteri posztra javasolt egyik ALDE-s törvényhozó kijelentették, hogy meg fogják támadni a bíróságon a pártból való kizárásukat. A Tariceanu stratégiáját bíráló ALDE-sok szerint a pártnak mielőbb kongresszust kell tartania, hogy elhatározzák, milyen úton haladnak tovább. Melescanu szerint az ALDE-nak azért kell folytatnia a kormányzást, mert 2016-ban a PSD-vel együtt nyerték meg a parlamenti választást, és ígéreteket tettek választóiknak a kormányprogramnak megfelelően, szerinte ezért most semmit nem kellene felülvizsgálni 2020-ig, azaz a következő határidős parlamenti választásig.

Az ALDE a májusi EP-választáson nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »