Továbbra is probléma az Iszlám Állam afganisztáni jelenléte

Továbbra is problémát jelent az Iszlám Állam afganisztáni jelenléte, annak ellenére, hogy a kabuli kormány és a vele szövetséges nemzetközi erők is mindent megtesznek a dzsihadista terrorszervezet felszámolásáért – írta António Guterres ENSZ-főtitkár a Biztonsági Tanácsnak készített, hétfőn közzétett jelentésében.

Guterres felszólította az afganisztáni fegyveres csoportokat, hogy ne avatkozzanak bele a közelgő elnökválasztásba, s fenyegetéseikkel ne bátortalanítsák el a szavazókat. Az ENSZ-főtitkár rámutatott: az Iszlám Állam harcosai 183 erőszakcselekményt követtek el június közepe és szeptember eleje között, csaknem kétszer annyit, mint 2018 azonos időszakában.

Guterres jelentése azelőtt készült, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette: felfüggeszti a tárgyalásokat a tálib lázadókkal egy kabuli merényletük miatt, amelyben egy amerikai katona is életét vesztette. Trump hétfőn azt mondta, hogy „hamvában holtak” a tálib vezetőkkel egy évvel korábban kezdődött, csaknem megegyezésig jutott tárgyalások. Az elnök ugyanakkor megerősítette, hogy továbbra is szándékában áll az amerikai katonák kivonása Afganisztánból.

Kabul, 2019. szeptember 3.
Tűzoltók és rendfenntartók az afgán főváros, Kabul Green Village nevű városrészében elkövetett merénylet helyszínén 2019. szeptember 3-án. Az előző nap tálib szélsőségesek pokolgépet robbantottak a negyedben, ahol nemzetközi és segélyszervezetek képviseleteinek, illetve külföldieknek fenntartott vendégházak vannak. A rendőrség legalább 400 külföldit menekített ki a helyszínről. A halálos áldozatok száma legkevesebb 16, a sebesülteké 119. A biztonsági erők ezen felül öt elkövetővel végeztek.
MTI/AP/Rahmat Gul

Beszámolójában Guterres hozzátette: az amerikaiak és a tálibok közti párbeszéd óvatos optimizmusra adott okot abban a tekintetben, hogy hamarosan megkezdődhetnek a hivatalos béketárgyalások a kabuli kormány és a lázadók részvételével. A tisztségviselő ugyanakkor figyelmeztetett, hogy egy békefolyamat csak akkor lehet tartós, ha senkit sem zár ki, védi minden afgán állampolgár jogait, és széleskörű megegyezésen alapul. A főtitkár felszólította a tálibokat és a kabuli kormányt, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz.

A világszervezet vezetője emellett arra kérte az afgán vezetőket és elnökjelölteket, hogy tegyenek meg mindent a választási csalások megelőzése érdekében. A szeptember 28-án esedékes elnökválasztásnak tisztességesen, egyenlő esélyek mellett kell lezajlania – mondta. Guterres aggasztónak nevezte a közpénzekkel való visszaélésekről és a választási bizottság munkájának befolyásolásáról érkező híreket.

A Biztonsági Tanács keddre tűzte ki Guterres jelentésének megtárgyalását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »