Afganisztánban tartaná az amerikai katonákat a vezérkari főnök

Az amerikai katonáknak mindaddig Afganisztánban kell maradniuk, amíg akár csak egyetlenegy lázadó is van az országban – jelentette ki szerdán Joseph Dunford tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője Washingtonban egy kongresszusi meghallgatáson.

A tábornok hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak folytatnia kell a terrorizmus elleni harcot az afgán földön.

Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben bejelentette, hogy az Egyesült Államok kivonja katonáit Afganisztánból – mint fogalmazott – „amilyen gyorsan csak lehet”. Dunford a bejelentést követően nem sokkal ellenérzésének hangot adott a döntéssel kapcsolatban.

A The Washington Post című lap egyik rendezvényén a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője azt hangoztatta, hogy nem javasolja a csapatkivonást. „Megítélésem szerint ez nemcsak Dél-Ázsiában teremtene bizonytalanságot, hanem lehetőséget adna terrorista csoportoknak arra, hogy rövid időn belül újabb támadásokat tervezzenek meg és hajtsanak végre az amerikai nép ellen” – fogalmazott. A tábornok szerint a térségben mintegy húsz terrorista csoport – köztük az al-Kaida és az Iszlám Állam – van jelen.

Az Egyesült Államok – Zalmay Khalilzad afganisztáni különmegbízott révén – jelenleg tárgyalásokat folytat Kabul mellett a kormányellenes fegyveres felkelést folytató tálibokkal is az immár csaknem 18 esztendeje húzódó háború lezárásáról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »