Sztrájkolnak a British Airways pilótái

Negyvennyolc órás sztrájkot indítottak a British Airways (BA) brit légitársaság pilótái hétfőn bérköveteléseik nyomatékosítására. A légitársaság gyakorlatilag egyetlen járatot sem képes elindítani, több mint 1500 járatot törölt, ami 280 ezer utast érint. A Budapestre érkező, illetve induló BA-járatok egyike sem közlekedik se hétfőn, se kedden. A kétnapos sztrájk 80 millió font bevételkiesést okoz a vállalatnak.

A fennállásának idén századik évfordulóját ünneplő brit légitársaság pilótái eddig még soha nem tartottak munkabeszüntetést.

A British Airline Pilots’ Association (Balpa) pilótaszövetség tavaly novemberben kezdeményezett béremelést a BA-pilótáknak a munkáltatónál, de azóta sem sikerült megegyezésre jutni.

A szövetség nem fogadta el a társaság három év alatt 11,5 százalékos béremelésről szóló ajánlatát, amely alapján nagyjából évi 200 ezer fontra emelkedett volna a pilóták jövedelme. A pilótaszövetség szerint a vállalat eredményei alapján kedvezőbb ajánlatban kellene részesülniük.

London, 2019. szeptember 9.
2017. május 29-én készült kép a British Airways (BA) brit légitársaság utasszállító gépeiről a londoni Heathrow repülőtéren. 2019. szeptember 9-én a British Airways pilótái negyvennyolc órás sztrájkot indítottak bérköveteléseik nyomatékosítására.
MTI/EPA/Andy Rain

A British Airways 4300 pilótát foglalkoztat, naponta mintegy 850 járattal 145 ezer embert utaztat. A légitársaság anyavállalata, az International Airlines Group (IAG) adózás előtti eredménye tavaly 3 milliárd font volt, csaknem 9,8 százalékkal több mint az előző évben. A British Airways ebből 1,96 milliárd fonttal vette ki a részét, ami 8,7 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A British Airways pilótái július 22-én szavazták meg, hogy szeptember 9-10-én és 27-én munkabeszüntetést tartanak. A Balpa közölte, hogy januárig további sztrájkokat is tarthatnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »