Megalakult Szudán első hivatalos kormánya

Vasárnap beiktatták hivatalába Szudán első hivatalos kormányát azután, hogy a hadsereg eltávolította az ország éléről a Szudánt évtizedeken át irányító Omar el-Besír államfőt – jelentette a SUNA szudáni állami hírügynökség.

A 18 tagból álló új kormányban négy nő is miniszteri széket kapott, köztük az ország első női külügyminisztere, Aszmaa Abdalla, aki egyike volt az első női szudáni diplomatáknak és 1989-ben, a Besírt hatalomra juttató puccs után távolították el a külügyminisztériumból.

A kormány névsorának ismertetésekor Abdalla Hamdok miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a pénzügyminiszteri posztot Ibrahím el-Badavi, a Világbank korábbi közgazdásza tölti be.

A Besírt a hatalomból eltávolító hadsereggel kötött megállapodás alapján a katonaság jelölte ki a belügyminisztérium és a védelmi tárca vezetőjét, így mindkét tárca élére egy-egy tábornok került. Két miniszteri poszt betöltéséről még folynak a tárgyalások.

„Ma új fejezet kezdődik Szudán történetében. Véget akarunk vetni a háborúskodásnak, és tartós békére törekszünk” – szögezte le még csütörtökön Hamdok.

Kartúm, 2019. szeptember 8.
Abdalláh Hamdok szudáni miniszterelnök (középen, balról) és Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a 11 tagú szudáni civil-katonai szuverén tanács elnöke (k) az új szudáni kormány tagjainak eskütételén az elnöki palotában Kartúmban 2019. szeptember 8-án. A szudáni Átmeneti Katonai Tanács (TMC) és a Szabadság és Változás Erői (FFC) nevű ellenzéki koalíció augusztus 17-én írt alá végleges megállapodást a hatalommegosztásról. A megállapodás értelmében a szuverén tanács a hatalom legfőbb letéteményese az országban, de hatáskörei nagy részét átengedi egy szakértői kormánynak.
MTI/EPA/Morvan Ali

Omar el-Besírt tavasszal, hónapokon át tartó tömegtüntetéseket követően mozdította el hivatalából az ország hadserege, majd hosszú hónapokon át tartó patthelyzet alakult ki, mert a Besír ellen tiltakozók és az ellenzék nem akarta elfogadni, hogy hosszabb távon a katonaság vezesse az országot, és a tüntetések folytatódtak, míg végül az ellenzéknek sikerült megállapodnia a hadsereggel a hatalom megosztásáról.

Besír ellen évek óta nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, mert a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség elleni bűnök miatt akarja felelősségre vonni. Ennek ellenére várhatóan nem fogják kiadni Hágának. Szudánban korrupció és hivatali visszaélés miatt indult ellene eljárás.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »