A britek készülhetnek az októberi előrehozott választásra

A kormányzó brit Konzervatív Párt kedden elvesztette eddigi egyfős parlamenti többségét, miután egy képviselő távozott a frakcióból és átült az ellenzéki liberális demokraták soraiba. Boris Johnson stábja már előrehozott választásokra készül, melyet október 14-én tartanának meg.

Boris Johnson brit miniszterelnök eközben továbbra is ragaszkodik azon álláspontjához, miszerint elképzelhetetlen a brit EU-tagság október 31-én esedékes megszűnésének további halasztása.

Johnson, aki kedd délután, a nyári szünet utáni első ülésnapon tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a hét vezető ipari hatalom (G7) legutóbbi csúcsértekezletéről, kijelentette: a találkozón is egyértelművé tette, hogy a brit kormány megállapodással szeretne távozni az Európai Unióból. Hozzátette ugyanakkor: a G7-csúcs résztvevőivel közölte azt is, hogy a London által szorgalmazott új Brexit-megállapodásban nem szerepelhet az a tartalékmegoldás – backstop -, amely az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célozza.

Elveszett az egyfős többség is

Philip Lee egykori igazságügyi államtitkár Boris Johnson felszólalásával egy időben kilépett a konzervatív frakcióból, és átült a Brexitet ellenző Liberális Demokratákhoz. A Konzervatív Párt így többség nélkül maradt az alsóházban és immár kisebbségben kormányoz, ilyen utoljára 1996-ban fordult elő a szigetországban.

“A párt, amihez 1992-ben csatlakoztam, már nem az a párt, amit ma elhagyok ” – nyilatkozta Philip Lee, aki Brexit-ügyben a Final Say híve, azaz adna még egy esélyt az emberkenek, hogy szavazzanak a Brexit módjáról / visszavonásáról.

Sorsdöntő szavazás lesz ma

Az ellenzék által beterjesztett indítvány azt a célt szolgálja, hogy a csökkentsék a kormányzat jogait a parlament működését illetően, ami azután, hogy Boris Johnson több mint egy hónapra felfüggesztette a parlament működését közvetlenül a Brexit előtti időszakban,  gyakorlatilag egy ellene irányuló bizalmi szavazással ér fel.

A tervezetben szerepel, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig.

A brit kormányfői hivatal máris jelezte, hogy abban az esetben, ha Boris Johnson elveszíti a mai szavazást, október 14-re általános választásokat írnak ki. Ezzel Jeremy Corbyn munkáspárti vezető vágya is teljesülhet, aki úgy nyilatkozott:

“A Munkáspárt el akarja kerülni a rendezetlen kiválást és általános választásokat szeretne”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Independent / MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »