A Dél-kínai-tengeren is javában dúl az amerikai-kínai konfliktus

Haditengerészeti gyakorlatot tart hétfőtől az Egyesült Államok és 10 délkelet-ázsiai ország a Thaiföldi-öbölben és a Dél-kínai-tengeren. Először rendeznek ilyen körben hadgyakorlatot, aminek a hátterében az áll, hogy a térségben egyre nagyobb a befolyásért folyó küzdelem az Egyesült Államok és Kína között – jelentette az AFP hírügynökség a bangkoki amerikai nagykövetség közleménye alapján. Az ötnapos gyakorlaton nyolc hadihajó, négy harci repülő és több mint ezer katona vesz részt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter augusztusban részt vett a tíz tagországból álló Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján, hogy előmozdítsa Donald Trump amerikai elnök stratégiáját az Indiai- és a Csendes-óceánra vonatkozóan. Ez a stratégia részben kifejezetten Kína ellen irányul – jegyezte meg az AFP.

A gyakorlat helyszíne valószínűleg nem véletlenül a nyersanyagokban gazdag és a világkereskedelem szempontjából fontos Dél-kínai-tenger, amelyet Kína szinte teljesen magának követel, de a tenger egyes részeire a térség öt másik országa – Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam – is igényt tart, s közülük több ellenőriz kisebb-nagyobb szigetecskéket és sziklaszirteket.

Az Egyesült Államok többször figyelmeztette a Kínát a mesterséges szigeteken felépített katonai létesítmények miatt, és aggodalmát fejezi ki, hogy ezáltal korlátozzák a szabad mozgást a Dél-Kínai-tengeren. Kína ugyanakkor nemcsak a militarizációt, hanem a mesterséges szigetek létét is tagadja.

A mostani gyakorlaton Mianmar is részt vesz, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok szankciókkal sújtott több mianmari tisztségviselőt amiatt, hogy az ország hadserege „etnikai tisztogatást” folytatott a muzulmán rohingja lakosok ellen.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AFP/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »