Ellenzéki összefogás a rendezetlen Brexit ellen

A brit ellenzéki pártok kedden bejelentették: együttműködésben állapodtak meg annak érdekében, hogy elkerüljék a megállapodás nélküli Brexitet (a brit EU-tagság megszűnését), akár jogszabály elfogadtatásával vagy bizalmatlansági indítvánnyal is.

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője megbeszéléseket folytatott a Skót Nemzeti Párt (SNP), a Liberális Demokraták és a Zöld Párt vezetőivel, továbbá a Konzervatív Pártból korábban annak Brexit-politikája miatt kilépő politikusokkal, hogy megvitassa velük a megállapodás nélküli Brexit elkerülésének lehetőségeit.

„A résztvevők egyetértettek abban, hogy sürgős együttműködésre van szükség annak érdekében, hogy gyakorlati módszereket találjanak a megállapodás nélküli Brexit elkerülésére, beleértve a jogszabályi utat vagy a bizalmatlansági indítványt is” – áll a közleményben, amelyet a pártok közösen adtak ki a tárgyalásokat követően.
  • Kapcsolódó cikkeink:

Érdekes Brexit-felmérést hozott ki a YouGov

Egyre nagyobb pénznyelővé válik a Brexit-folyamat

Jeremy Corbyn ezenkívül levelet írt 116, a parlamentben korábban a megállapodás nélküli kilépés ellen szavazó konzervatív és független képviselőnek, hogy nekik is együttműködést javasoljon. A címzettek között a kormányzó Konzervatív Párt több korábbi minisztere szerepel, köztük Theresa May előző kormányfő, Philip Hammond, May kabinetjének pénzügyminisztere és Greg Clark, aki az üzleti ügyek minisztériumát vezette korábban.

Boris Johnson miniszterelnök korábban többször is kijelentette: akár megállapodással, akár anélkül, de Nagy-Britannia kilép az EU-ból idén október 31-én.

A brit kormányfő a múlt héten megbeszéléseket folytatott Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, akiktől az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) eltávolítását kérte. Johnson kedden telefonon beszél Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság (EB) elnökével, valamint a nap folyamán beszélt Mark Rutte holland miniszterelnökkel is.

Egy meg nem nevezett brit tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy David Frost, Johnson Brexit-ügyi tanácsadója szerdán Brüsszelbe utazik informális megbeszélésekre.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »