Egyre több ukrán kaphat orosz állampolgárságot

A délkelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye összes lakosára – vagyis az ukrán kormányerők által ellenőrzött területen élőkre is – kiterjeszttette az orosz állampolgárság könnyített megszerzésére vonatkozó rendeletének hatályát szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyinnak az orosz állampolgárság könnyített megadását engedélyező, április 24-én kiadott rendelete eredetileg a Donyec-medencének csak a szakadárok által felügyelt részének lakóira vonatkozott. A könnyített honosítás lehetőségét később kiterjesztette a Krímet és Szevasztopolt a félsziget Ukrajnától történt orosz elcsatolása, 2014. március 18. előtt elhagyó ukrán állampolgárokra és hontalan személyekre, továbbá azok gyerekeire is.
Az orosz elnök április végén azt hangoztatta, hogy Oroszország nemcsak a szakadár „népköztársaságok”, hanem egész Ukrajna lakói számára kész megkönnyíteni az orosz állampolgárság megszerzését. A gyakorlatot az ukrán belügyminisztérium törvénytelennek minősítette, az EU pedig júniusban közölte, hogy nem fogja elismerni a könnyített honosított eljárás keretében kiadott orosz útleveleket.

A Kreml 2017 februárjában jelentette be, hogy Oroszország átmenetileg elismeri a kelet-ukrajnai szakadár területek polgári hatóságai által kiállított hivatalos iratokat, azóta pedig egyre könnyebbé tették az ukrán állampolgárok számára az Oroszországhoz történő közeledést.

Stratégiát váltott Putyin, gyakorlatilag újabb két tartományt bukott Ukrajna

A szakadár régiók lakosai június 14-én kezdték el átvenni az orosz személyi okmányokat Oroszországban. Az orosz ellenzéki Dozsgy televízió honlapján a kijevi védelmi minisztérium adataira hivatkozva szerdán azt közölte, hogy Luhanszk megyében a városok nagy többsége, Donyeck megyében pedig valamivel több, mint a fele áll az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »