Friss hírek

Bekérették a moszkvai japán nagykövetet a Kuril-szigetek miatt

Bekérették kedden a moszkvai japán nagykövetet az orosz külügyminisztériumba, ahol tiltakozó jegyzéket nyújtottak át neki azon szabálysértések miatt, amelyeket a Kuril-szigetek déli vonulatát a kétoldalú vízummentes utazások keretében felkereső japán állampolgárok követtek el.

A japán fél figyelmét arra hívták fel, hogy a vízummentes csoportok összeállításához jóhiszemű hozzáállására van szükség. Orosz részről egyúttal elfogadhatatlannak minősítették Tokiónak az Oroszország saját területén való tevékenysége elleni tiltakozását. A misszióvezetőnek átadott dokumentum hangsúlyozta, hogy a Kuril-szigetek a második világháború eredményeként, törvényes alapon kerültek Moszkva fennhatósága alá.

Az orosz fél hangsúlyozta: a japán kormány kommentárjai arról, hogy az orosz vezetés tagjai látogatást tesznek Szahalin megye ezen régiójában, valamint az ott folytatott szociális, gazdasági és katonai tevékenységgel kapcsolatban tett japán nyilatkozatok “az Oroszország belügyeibe való beavatkozás kísérletével határosak”.

Tokió a múlt héten sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pénteken meglátogatta a Kuril-vonulathoz tartozó Iturup szigetet.

Vlagyimir Putyin és Abe Sindzó japán miniszterelnök tavaly novemberben, a G20-csoport szingapúri csúcstalálkozóján állapodott meg arról, hogy a két fél aktivizálni fogja a békeszerződésről szóló tárgyalásokat az 1956. október 19-i közös nyilatkozat alapján, amely kimondta a két állam közötti hadiállapot megszüntetését, valamint a diplomáciai és konzuli kapcsolatok helyreállítását.

A békeszerződés megkötésének akadálya a Kuril-szigetek négy déli tagjának – Kunasir, Iturup (Etoforu), Sikotan és Habomai – hovatartozása ügyében fennálló területi vita. A négy szigetet, amelyet Japán az 1855-ös kétoldalú kereskedelmi és határmegállapodás alapján a saját “északi területeinek” tekint, a második világháború végén foglalta el a Szovjetunió.

Az 1956-os közös nyilatkozatban a Szovjetunió ígéretet tett két sziget visszaadására a békeszerződés megkötése után. 1960-ban azonban Moszkva, az akkor kötött japán-amerikai biztonsági egyezményre hivatkozva visszavonta ezt az ígéretét, s közölte, hogy a területek visszaszolgáltatásának feltétele az idegen csapatok kivonása a szigetországból.

Abe Sindzó 2013 áprilisában tízéves szünetet szakított meg azzal, hogy japán miniszterelnökként Moszkvába látogatott, és ő volt az, aki ismét felvetette a területi vita rendezésének ügyét. Azóta intenzívvé vált a legmagasabb szintű párbeszéd, igaz, Putyin többször is értésre adta: Oroszország hajlik ugyan a kompromisszumkötésre Japánnal, de nem hajlandó a szigeteket “eladni” vagy “elcserélni”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »