Másfél évtized alatt tízmillió hektárnyi természetes föld veszett oda az USA-ban

A „Center for American Progress” nevű kutatóközpont egyik friss jelentése kimutatta, hogy az USA 2001 és 2017 között nagyjából 10 millió hektárnyi természetes földterületet veszített, ami egy illusztratív példával élve nagyságrendileg 9 Grand Canyon nemzeti parkot tesz ki. 

A „Mennyi természetes területet lenne szükséges az Amerikai Egyesült Államoknak megőriznie?” címet viselő független szakértői elemzés szerint az említett ijesztő jelenség oka a mezőgazdaságban, az energiafejlesztésben, a háztáji terjeszkedésben és egyéb emberi beavatkozásokban keresendő, amelyek az országot súlyos mértékben sérülékennyé teszik az éghajlatváltozás negatív hatásaival szemben.

A dokumentumban foglaltak szerint a belföldi vadon élő állatok teljes kihalása és a drasztikus időjárási viszonyok legrosszabb hatásai elleni védelem érdekében meg kell állítani a természetes földterületek ilyen rohamos tempójú erodálódását. Ehhez arra lenne szükség, hogy 2030-ig a földek és óceánok területének 30 százaléka védelmet élvezzem az emberi beavatkozásoktól.

A Yellowstone Nemzeti Park – kép forrása: Pixabay

A jelentés kísérletet tett a természetes földveszteség mértékének kiszámítására, figyelembe véve az olaj-és gázkitermelés, az útépítések, a háztáji terjeszkedés, a mezőgazdaság és egyéb emberi tevékenységek hatásait.

Jelenleg az Egyesült Államok földterületének 12 százaléka van nemzeti parkként, vadvilági területként és egyéb védett helyszínként „bejegyezve”. Mindemellett az amerikai óceáni területek 26 százaléka van védve az olyan nyersanyag kitermelői tevékenységtől mint az olaj-és gázfúrások.

A jelentés állítása szerint az Amerikai Egyesült Államok a belátható jövőben olyan korszakba lép, amelyben a gazdasági jólét biztosítása, a közösségek egészségének védelme, és az egyre szeszélyesebb időjárás hatásainak átvészelése érdekében minden eddiginél jobban kell támaszkodnia a természeti világ integritására és stabilitására.

A legtöbb természetes területveszteséget az ország déli és középnyugati régiói könyvelhették el eddig, ahol a városok, gazdaságok, farmok, erőművek és egyéb fejlesztések lábnyomainak növekedése a korábbi 47% helyett immár a földterületek 59%-át érinti.

Ahhoz, hogy a jelentésben foglalt cél szerint az amerikai földterületek 30 százaléka 2030-ig védelem alá kerülhessen a szakértők szerint jelentősen át kellene írni a jelenlegi földvédelmi politikát szövetségi és helyi szinten egyaránt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters ; szemlézte: Pallos Judit

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »