Másfél évtized alatt tízmillió hektárnyi természetes föld veszett oda az USA-ban

A „Center for American Progress” nevű kutatóközpont egyik friss jelentése kimutatta, hogy az USA 2001 és 2017 között nagyjából 10 millió hektárnyi természetes földterületet veszített, ami egy illusztratív példával élve nagyságrendileg 9 Grand Canyon nemzeti parkot tesz ki. 

A „Mennyi természetes területet lenne szükséges az Amerikai Egyesült Államoknak megőriznie?” címet viselő független szakértői elemzés szerint az említett ijesztő jelenség oka a mezőgazdaságban, az energiafejlesztésben, a háztáji terjeszkedésben és egyéb emberi beavatkozásokban keresendő, amelyek az országot súlyos mértékben sérülékennyé teszik az éghajlatváltozás negatív hatásaival szemben.

A dokumentumban foglaltak szerint a belföldi vadon élő állatok teljes kihalása és a drasztikus időjárási viszonyok legrosszabb hatásai elleni védelem érdekében meg kell állítani a természetes földterületek ilyen rohamos tempójú erodálódását. Ehhez arra lenne szükség, hogy 2030-ig a földek és óceánok területének 30 százaléka védelmet élvezzem az emberi beavatkozásoktól.

A Yellowstone Nemzeti Park – kép forrása: Pixabay

A jelentés kísérletet tett a természetes földveszteség mértékének kiszámítására, figyelembe véve az olaj-és gázkitermelés, az útépítések, a háztáji terjeszkedés, a mezőgazdaság és egyéb emberi tevékenységek hatásait.

Jelenleg az Egyesült Államok földterületének 12 százaléka van nemzeti parkként, vadvilági területként és egyéb védett helyszínként „bejegyezve”. Mindemellett az amerikai óceáni területek 26 százaléka van védve az olyan nyersanyag kitermelői tevékenységtől mint az olaj-és gázfúrások.

A jelentés állítása szerint az Amerikai Egyesült Államok a belátható jövőben olyan korszakba lép, amelyben a gazdasági jólét biztosítása, a közösségek egészségének védelme, és az egyre szeszélyesebb időjárás hatásainak átvészelése érdekében minden eddiginél jobban kell támaszkodnia a természeti világ integritására és stabilitására.

A legtöbb természetes területveszteséget az ország déli és középnyugati régiói könyvelhették el eddig, ahol a városok, gazdaságok, farmok, erőművek és egyéb fejlesztések lábnyomainak növekedése a korábbi 47% helyett immár a földterületek 59%-át érinti.

Ahhoz, hogy a jelentésben foglalt cél szerint az amerikai földterületek 30 százaléka 2030-ig védelem alá kerülhessen a szakértők szerint jelentősen át kellene írni a jelenlegi földvédelmi politikát szövetségi és helyi szinten egyaránt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters ; szemlézte: Pallos Judit

Friss hírek

Katonákkal pótolják a brit kamionsofőröket

A Brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a kamionsofőrök összesített száma a korábbi 305 ezerről 235 ezerre csökkent az elmúlt egy évben. A sofőrhiány súlyos ellátási gondokat okozott az üzemanyag-ellátásban, így ideiglenesen a katonaságból irányítanak át sofőröket.

Read More »

Kamatemelésre készül a brit jegybank

A Bank of England kormányzója szerint a kereslet a vártnál kisebb mértékben terelődött át az árukról a szolgáltatásokra a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak múltával - ez azért lenne fontos, mert a szolgáltatási szektor állítja elő a brit hazai össztermék hozzávetőleg 80 százalékát. Eközben viszont csúcsra futott az infláció.

Read More »

Hétindító elemzés: euró-dollár, Nasdaq és arany

A mai videóban az EUR/USD, az US100, azaz a Nasdaq index és az arany ármozgásai szerepelnek. A Nasdaq egy rendkívül szép, a Surf vonalak által visszaigazolt piaci mozgást hajtott végre. Az egyes zónából való kitörés fellendülést hozhat az amerikai index grafikonján, tehát az elit százas támadhatja a hármas zónát.

Read More »