Ismét megakadhatnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások

Az Egyesült Államok viselkedik kiszámíthatatlanul a kereskedelmi egyeztetések során, miközben Kína konzisztens álláspontot képvisel – fogalmazott szerdán Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő a kétoldali kereskedelmi tárgyalások legújabb találkozója kapcsán.

A szóvivő sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy csak abban az esetben várható előrelépés, ha az amerikai fél kellő őszinteséget és jó szándékot tanúsít. Hozzátette: észszerűtlennek tartja, hogy Washington maximális nyomásgyakorlást folytasson.

A kínai külügyminisztérium ezzel arra reagált, hogy Donald Trump amerikai elnök megvádolta Pekinget a tárgyalások elnyújtásával, mert – ahogy fogalmazott – a kínai fél a jövő évi választási vereségére számít. Trump azzal egy időben közölte véleményét Washingtonban, hogy az amerikai tárgyalók a május óta elakadt kereskedelmi egyeztetések újabb körét kezdték meg Sanghajban.

A tárgyalások folytatásáról Hszi Csin-ping kínai elnök júniusban, a G20-as országcsoport oszakai csúcsának idején állapodott meg amerikai kollégájával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló és Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter kedden Sanghajba utazott, ahol szerdán ültek össze ismét személyesen Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettessel.

A szerdai tárgyalás kimenetéről mindeddig egyik fél sem árult el részleteket, megfigyelők pedig attól tartanak, hogy a rövidre szabott egyeztetés, valamint az, hogy az amerikai tárgyalók nem nyilatkoztak a sajtónak, mielőtt elhagyták volna Kínát, nem jelentenek jót.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »