Orosz – amerikai együttműködés a láthatáron

Nem zárja ki a orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma, hogy elfogadja a szibériai és távol-keleti erdőtüzek oltásához felajánlott amerikai segítséget  – közölte Vlagyimir Szolovjov, a tárca külkapcsolatokért felelős osztályának vezetője csütörtökön az Interfax hírügynökséggel.

“Hálásak vagyunk amerikai kollégáinknak, amiért felajánlották, hogy segítenek az erdőtüzek elleni küzdelemben. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy  Szibériában erős repülőcsoportot hozunk létre a tűz elleni harchoz, de nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy élünk majd ezzel a felajánlással” – mondta Szolovjov.

Donald Trump amerikai elnök szerdán telefonon ajánlotta fel orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak az Egyesült Államok segítségét az erdőtüzek elleni küzdelemben. Putyin ezt megköszönte, és mint mondta, szükség esetén élni is fog vele.

A Szövetségi Légi Erdővédelmi Szolgálat által közreadott képen tûzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a Krasznojarszki régióban 2019. augusztus 1-jén.
MTI/EPA

Szolovjov emlékeztetett arra, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között volt már együttműködés ezen a téren, ami szerinte világszerte bevált gyakorlat. Mint mondta, az orosz fél 2000-ben, 2003-ban és 2011-ben az új-mexikói, 2005-ben, 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban a kaliforniai erdőtüzek elfojtásához ajánlotta fel a segítségét.

Az amerikai fél 2005-ben elfogadta a Louisianában pusztító Katrina hurrikán következményeinek felszámolásában való orosz segédkezést. Moszkva akkor négy Il-76-os repülőt küldött a tengerentúlra. 2012-ben két ugyanilyen gép szállított segélyt az amerikai atlanti partvidéken végigsöpört Sandy hurrikán károsultjainak.

A szövetségi légi erdővédelmi szolgálat (Avialeszoohrana) sajtószolgálata közölte, hogy An-26-os repülőgépekkel ezüstjodidot tartalmazó pirotechnikai patronokkal Irkutszk megyében és a Krasznojarszki területen megkísérel mesterségesen esőt előidézni. A meteorológiai intézet csapadékot jósolt ugyan egyes, az erdőtűz sújtotta területeken, de annak mennyisége nem lesz elegendő ahhoz, hogy érdemben segítse az oltást.

Putyin szerdán rendelte el, hogy a védelmi minisztérium is vegyen részt a Szibériában és a Távol-Keleten pusztító erdőtüzek elleni közdelemben, amelynek tíz Il-76-osa és 10 Mi-8-as helikoptere meg is kezdte az oltást. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök bejelentette, hogy a kabinet tartalékalapból pótlólagos eszközöket csoportosítanak át.

Oroszország szibériai és távol-keleti területein több mint 3 millió hektárnyi erdő ég. A katasztrófa főleg lakatlan területeke sújtja, de a füst mintegy 800 települést elért, köztük olyan városokat, mint Novoszibirszk, Krasznojarszk és Csita.

A Krasznojarszki területen egyébként csütörtökön hanyagság címén büntetőeljárást indítottak az erdőgazdálkodási minisztérium több tisztségviselője ellen, akik a Nyomozó Bizottság (SZK) szerint nem léptek fel időben az eredőtüzek elfojtása érdekében.

Forrás: MTI

  • További cikkeink a témában:

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »