ENSZ-bizottság létesül az idlíbi konfliktus és rombolások kivizsgálására

Vizsgálatot rendelt el António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön a részben szíriai lázadók kezén lévő Idlíb tartományban dúló harcokban lerombolt kórházak, iskolák és más hasonló létesítmények ügyében.

A tényfeltárással és jelentéstétellel megbízott ENSZ-bizottságot azzal a céllal hozták létre, hogy vizsgálja ki az idlíbi feszültségmentesítési övezet helyzetének stabilizálásáról szóló, 2018 szeptemberében aláírt orosz-török memorandum óta történt északnyugat-szíriai sorozatos incidenseket.
Guterrest az ENSZ tizenöt tagállamból álló Biztonsági Tanácsának tíz tagja kérte fel egy ilyen vizsgálatra. Ezek az országok azt állítják, hogy a szíriai és az orosz légierő a világszervezet által üzemeltetett kórházakat bombáz Idlíbben. Moszkva és Damaszkusz is rendre elutasította ezeket a vádakat.

Az ENSZ-főtitkár felszólította a szíriai konfliktusban érintett szereplőket, hogy működjenek együtt ezzel a testülettel.

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese szerint Moszkva sajnálattal vette tudomásul Guterres döntését, amelyet elhibázottnak tart. Poljanszkij szerint az ENSZ-főtitkár az említett országok nyomására döntött a vizsgálatról.

„Sajnáljuk, hogy a főtitkárra nyomást gyakorolt egy sor olyan ország, amelyek valójában nem akarnak békét Szíriában” – hangsúlyozta az orosz diplomata. Majd hozzátette: „kérdéses, a főtitkárnak van-e egyáltalán felhatalmazása egy ilyen vizsgálat lefolytatására”.

A szíriai kormány és a vele szövetséges Oroszország légiereje ismételten bombázza az északnyugat-szíriai tartomány azonos nevű székvárosának, Idlíbnek a térségét. Nem ritka, hogy a légicsapások klinikákat, iskolákat és egyéb hasonló civil létesítményeket érnek.

Az ENSZ nemrég aggodalmát fejezte ki, hogy ezeknek a létesítményeknek a földrajzi koordinátáit célzott támadásokhoz használhatják fel a harcoló felek annak ellenére, hogy a világszervezet éppen a polgári infrastruktúra védelme érdekében osztja meg a konfliktus szereplőivel ezeket az információkat.

Oroszország és a mérsékeltnek mondott szíriai ellenzéki fegyvereseket támogató Törökország 2018 szeptemberében kötött megállapodást, amely a térségben demilitarizált övezetek létrehozását írta elő. Ennek dacára a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges orosz csapatok az idén április végén offenzívát indítottak Hama és Idlíb tartományban. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint azóta legkevesebb 828 civil vesztette életét légicsapásaikban. Mintegy 440 ezer ember menekült el az ENSZ szerint, amely humanitárius katasztrófától tart.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadista ernyőszervezet ellenőrzi.

Forrás: MTI/dpa/TASZSZ

  • További cikkeink a témában:

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »