Baljós előjel az SDF számára a kelet-szíriai zűrzavar

Bár a Washington támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) négyévi véres harcok árán legyőzték az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet, a kurdok vezette katonai szövetségnek újabb kihívással kell szembenéznie Deir ez-Zórban a helyi arab törzsi vezetők követelései és a lakosság ellenérzései miatt.

Az elsősorban arabok lakta, olajban gazdag, mezőgazdaságilag termékeny Deir ez-Zór tartomány több településén tartottak tüntetéseket az elmúlt időszakban. Az arab lakosság ellenállása komoly próbatételt jelenthet az Egyesült Államok számára, amely kivonná katonáit Szíriából.

Az SDF egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője azt állította, hogy a tüntetők mindössze elenyésző hányada él Deir ez-Zórban. A katonai szövetség több tagja úgy véli, hogy a kelet-szíriai megmozdulások valójában a damaszkuszi kormány támogatásával zajló zendülések.

A forrás rámutatott, hogy a tiltakozásokból a szíriai kormány, iráni támogatói, illetve Törökország is hasznot húzhat, miközben azok aláássák az SDF Iszlám Állam fölött aratott győzelmét. A katonai szövetség és a helyi tisztségviselők közötti tárgyalások eddig rendre zátonyra futottak, és a kurdok vezette erők attól tartanak, hogy a tüntetések általános felkelésbe csaphatnak át.

Eközben nem ez az egyetlen kihívás, amellyel a 2015-ben alapított SDF-nek szembe kell néznie.

Az Iszlám Állam alvó sejtjei az elmúlt hetekben fokozták támadásaikat az SDF fennhatósága alatt álló területeken. Bassár el-Aszad szíriai elnök térségben állomásozó erői arra készülnek, hogy visszaszerezzék az ellenőrzést a kurdok kezén lévő észak-szíriai területek felett. A szomszédos Törökország ugyancsak megerősítené befolyását a térségben, aminek fejleményei hatással lehetnek a csaknem 20 milliós törökországi kurd kisebbségre is. Ankara terrorszervezetként tartja számon a Szíriai Demokratikus Erők magját adó, kurd Népvédelmi Egységeket (YPG).

Az SDF jelenleg Szíria csaknem harmadát ellenőrzi, de a jelentős kurd lakossággal rendelkező észak-szíriai Rakkától és Haszakától eltérően Deir ez-Zórt csaknem teljes egészében arabok lakják, ami feszültségekhez vezet a helyiek és a katonai szövetség között.

Az arab és keresztény harcosokat is tömörítő SDF két éve jelent meg először a tartományban a dzsihadisták elleni küzdelem keretében, de a helyiek azóta sem barátkoztak meg vele. Nemrég két héten át több mint egy tucat településen zajlottak tüntetések Deir ez-Zórban. A tiltakozók égő gumiabroncsokból emelt barikádokkal próbálták megakadályozni, hogy az SDF olajszállító kamionjai útnak induljanak a kurdok ellenőrzése alatt álló északi területek felé. A térség lakói között olyan hírek kaptak szárnyra, hogy a kurd harcosok Aszad üzemanyaghiányban szenvedő támogatóinak adják el a Deir ez-Zórban kitermelt olajat.

Tovább növelte a feszültséget, hogy helyi aktivisták szerint a katonai szövetség fegyveresei április 24-én Daman településen berontottak egy házba, és lemészároltak hat embert, köztük két nőt és egy gyereket. A harcosok célpontja a hírek szerint a dzsihadistákkal kapcsolatban álló Farhán asz-Szarhán volt, akit meg is öltek a támadásban. Az incidenst követően a tiltakozások futótűzként terjedtek át a közeli városokra és falvakra.

A helyi lakosság egyúttal dühös azért, hogy az arabokat kényszerrel sorozzák be az SDF-be, valamint azért is, hogy a katonai szövetség többeket letartóztatott az Iszlám Államhoz fűződő, feltételezett kapcsolataik miatt. „Az embereknek elegük van a Szíriai Demokratikus Erőkből”, mert „ellopják a térség vagyonát” – mondta Omar Abu Lajla, egy Deir ez-Zórból Európába menekült aktivista, aki egy, a térségbeli eseményekkel foglalkozó megfigyelőcsoportot működtet.

Az elmúlt hetekben több találkozóra került sor az SDF és tartománybeli arab törzsi vezetők között a feszültség enyhítése érdekében. A tárgyalások azonban nem jártak sikerrel – értesült a nagy-britanniai székhelyű, Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet.

A megbeszélések egyik arab résztvevője kifogásolta, hogy a kurdok nem voltak hajlandóak semmilyen engedményre. A névtelenül nyilatkozó illetékes azt mondta, hogy az SDF kiviszi a Deir ez-Zórban kitermelt, napi mintegy 60 ezer hordó olaj nagy részét, és alig hagy valamit a helyieknek.

A tárgyalások során arab tisztségviselők többek között azt követelték a katonai szövetségtől, hogy ne szállítsa el az olajat a tartományból, engedje el a helyi rabokat, hagyjon fel a kényszerbesorozással, javítson a szolgáltatások minőségén, valamint biztosítson nagyobb befolyást a tartománybeli harcosoknak az SDF-en belül.

Az OSDH-t vezető Rámi Abder-Rahmán szerint a kelet-szíriai zűrzavar baljós előjel az SDF számára, s az eseményekből a damaszkuszi „rezsim húzhatja a legnagyobb hasznot”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »