Az EU-val is alakul Trump vámháborúja

Az Európai Unió kész importvámokat kivetni mintegy 35 milliárd eurónyi amerikai termékre, amennyiben az Egyesült Államok védővámokkal sújtja a gépjárművek és autóalkatrészek importját – figyelmeztetett az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagja kedden.

„Nem fogadunk el semmiféle méltánytalan kereskedelmet, kvótákat vagy önkéntes exportkorlátozást. Ha elrendelik a vámokat, akkor válaszlépéseket foganatosítunk” – mondta Cecilia Malmström az Európai Parlamenti illetékes szakbizottságának brüsszeli ülésén. „Már előkészítettünk egy listát nagyjából 35 milliárd euró értékben. Remélem, nem kell majd használnunk” – tette hozzá.

A svéd uniós biztos egyúttal üdvözölte, hogy Washington egyelőre nem vetette ki a vámokat, amelyekkel Donald Trump elnök már több mint egy éve fenyegeti az EU-t, ugyanakkor abszurdnak nevezte, hogy az európai jármű- és alkatrészimport nemzetbiztonsági kockázatot jelentene az Egyesült Államokra nézve.

Malmström arról számolt be, hogy az amerikai kormány nem hajlandó megkezdeni a kereskedelmi tárgyalást, mivel azok – az EU döntése értelmében – nem szólnak a mezőgazdasági termékekről is. „Jelen pillanatban így nem történik semmi” – fogalmazott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A vitában Győri Enikő fideszes EP-képviselő az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac (Mercosur) között tervezett szabadkereskedelmi szerződésről beszélt, azt emelve ki, hogy az egyezmény tartalmát tekintve még számos kérdés tisztázásra szorul. A képviselő a mezőgazdasági szektor, azon belül főként a magyar méz- és csirkehústermelők, illetve bioetanol-előállítók aggodalmait tolmácsolta, és arra kérte a biztost, hogy hozzanak létre kompenzációs keretet a gazdák esetleges veszteségeinek kompenzálására.

Erre reagálva Malmström azt mondta, hogy nem lesznek veszteségek, azonban foglalkoznak az üggyel, és egy egymilliárd eurós támogató intézkedési keret létrehozásán dolgoznak.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »