Iráni vétó a Hormuzi-szorosbeli külföldi tengeri misszióra

Elutasította kedden egy külföldi tengeri misszió létrehozását a Hormuzi-szorosban az iráni kormány, amely biztosított afelől: nem törekszik konfrontációra más országokkal, és célja a Hormuzi-szoros biztonságának szavatolása.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter hétfőn bejelentette: a brit kormány európai irányítású tengerhajózás-védelmi egység létrehozását kezdeményezi, válaszul arra, hogy az iráni Forradalmi Gárda a múlt héten lefoglalt egy brit tartályhajót a Hormuzi-szorosban. Elmondta: a kezdeményezés célja annak biztosítása, hogy a kereskedelmi hajók biztonságosan átkelhessenek a létfontosságú tengeri szoroson.

Válaszában Haszan Róháni iráni elnök hangsúlyozta: Irán „az őre a biztonságnak és a hajózás szabadságának” a Perzsa(Arab)-öbölben, a Hormuzi-szorosban és az Ománi-öbölben. Az iráni iszlám köztársaságnak nem áll szándékában növelni a feszültséget a térségben, és sohasem fog háborút indítani – tette hozzá.
Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a brit Konzervatív Párt vezetőjévé választott Boris Johnsonhoz kedden intézett gratulációjában figyelmeztette a brit kormányt: bár Irán „nem keresi a konfrontációt”, meg fogja védeni területi vizeit a Perzsa(Arab)-öbölben.

A két ország között feszültebb a viszony azóta, hogy Irán a múlt héten lefoglalt egy brit lobogó alatt közlekedő tartályhajót a Hormuzi-szorosban.
A Stena Impero nevű, a Stena Bulk svéd cég által üzemeltetett, de brit lobogó alatt közlekedő tartályhajót az iráni Forradalmi Gárda haditengerészeti egységei pénteken foglalták le. A 23 ős legénységű hajó jelenleg iráni vizeken horgonyoz. Ali Rabiei iráni kormányszóvivő – akit IRNA állami hírügynökség idézett – hétfői közlése szerint Teherán dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy a tartályhajó iráni felségvizeken, rossz sávban hajózott be délről a Hormuzi-szorosba.

A tekintélyes iráni alkotmányvédelmi tanács szombati közleményében ugyanakkor még azt állította, hogy a Stena Impero lefoglalása az iráni hatóságok jogszerű válasza a Grace 1 iráni tartályhajó brit hatóságok általi lefoglalására július elején.

Ez utóbbi hajót Gibraltárnál foglalták le annak gyanújával, hogy az Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve a szíriai rezsimmel szembeni uniós szankciókat. A gibraltári önkormányzat pénteken további harminc nappal, augusztus 20-ig meghosszabbította a Grace 1 kihajózási tilalmát.

Forrás: MTI / EFE

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »