A mottó: Erős és Egységes Európa

Emmanuel Macron francia államfő kedden fogadta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnökét, akivel egyetértettek abban, hogy egy erős és egységes Európáért akarnak dolgozni, a klímaváltozás elleni fellépésre, valamint a bevándorlással és a védelmi politikával kapcsolatos kihívásokra vonatkozó világos célkitűzéseket követve.

„Mindketten egyetértünk abban, hogy egy erős és egységes, az éghajlat és digitális gazdaság, valamint a növekedés, illetve a biztonság és védelem iránt elkötelezett Európáért akarunk dolgozni” – hangsúlyozta Ursula von der Leyen a sajtónak nyilatkozva az Élysée-palotánál.

Az EB megválasztott elnöke kiemelte: fontos, hogy ez az Európa elfoglalja méltó helyét a világban, erős kapcsolatokat fenntartva afrikai szomszédaival, stabil kapcsolatban transzatlanti partnereivel, és valódi stratégiával rendelkezzen Kínával és Oroszországgal kapcsolatban.

Macron elmondta, hogy „teljes mértékben” egyetért Ursula von der Leyennek az Európai Parlament (EP) előtt elmondott beszédével, kiemelve beszédének számos főbb pontját. Ezek között említette az „éghajlatvédelemmel kapcsolatos erős európai törekvést”, amely magában foglalja a 2050-re kitűzött szén-dioxid-semlegességet (aminek értelmében csökkentik és/vagy ellensúlyozzák a teljes uniós szén-dioxid-kibocsátást), illetve egy, a megvalósítását célzó ügynökséget.
A francia elnök ezenkívül azon meggyőződésének is hangot adott, miszerint a gazdasági válság okozta károk hatásai után szükséges van „a társadalmi fejlődés Európájára”. Macron szerint ennek egyebek között a minden egyes tagállam szabályai szerint meghatározott minimálbérhez kell vezetnie.

A francia elnök az EB megválasztott elnökével közös célként megismételte „egy Európa, amely megvéd” jelmondatát. Ez lefedi a közös védelemmel kapcsolatos új programokat, amelyek az elmúlt évek legnagyobb előrelépései között szerepelnek, ugyanakkor a bevándorlás kezelésének kérdését is, amely viszont az egyik legnagyobb kavics az EU cipőjében.

Macron azonban nem akart megfeledkezni a másik közös ambícióról sem, mint például a jogállamiság védelme, a sajtószabadság és egyéb európai értékek, amelyekkel kapcsolatban – mint fogalmazott – „rendkívül ébernek” kell lenni.

Forrás: MTI / EFE

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »