Módosíthatják a japán alkotmányt

Abe Sindzó japán miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy 2020-ig szeretné életbe léptetni a hetven éve hatályban lévő japán alkotmány módosításait.

A második világháború után az Egyesült Államok által tollba mondott japán alkotmány életbe lépésének évfordulója alkalmából tartott  rendezvényen közzétett videoüzenetében a Liberális Demokrata Pártot vezető politikus hangsúlyozta: a pacifista alaptörvényben rögzíteni kellene az önvédelmi erők létét.

„Azzal, hogy ezt megtesszük, elnémíthatjuk az önvédelmi erőket alkotmányellenesnek tartó hangokat” – szögezte le Abe a módosítás híveinek összejövetelén.

A kormányfő szerint a 9. cikkben kellene megemlíteni az önvédelmi erőket. Ez a pont jelenleg azt rögzíti, hogy Japán örökre lemond a háborúzás szuverén jogáról, és az erő alkalmazását vagy az erőszakkal fenyegetést nem tekinti a nemzetközi viták rendezési módjának, ezért soha semmilyen hadsereget nem tart fenn, és nem ismeri el az állam hadviselési jogát.

A 9. cikk revíziója megosztja a japán közvéleményt. A Kyodo japán hírügynökség felmérése szerint a szóban forgó paragrafus megváltoztatását támogatók 49:47 arányban felülmúlják azokat, akik érintetlenül hagynák. Az alkotmány átfogó módosítását a japánok 60 százaléka szükségesnek tartja.

Az 1947 óta érintetlen alaptörvény módosításához a japán parlament mindkét házában legalább kétharmados támogatottság megszerzése szükséges. Ha ez megvan, akkor népszavazásnak kell döntenie az új szöveg elfogadásáról. A japán miniszterelnök koalíciós kormánya a módosításpárti ellenzéki tömörülésekkel együtt rendelkezik a parlamenti kétharmaddal, de a téma érzékenysége miatt valószínűleg konszenzusra szeretne jutni a törvényhozás többi tagjával.

Abének régi vágya, hogy megváltoztassa az országa második világháborús vereségét felidéző alkotmányt. Az alaptörvényt bírálói szerint Washington oktrojálta Japánra. A kritikusok úgy vélik, hogy az alkotmány idejétmúlt, pacifista jellege és a beépített korlátok miatt pedig sebezhetővé teszi Japánt az Észak-Korea és Kína felől érkező biztonsági fenyegetésekkel szemben.

Forrás: MTI/Kyodo

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »