Alakul az új összetételű horvát kormány

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök ismertette azoknak a névsorát, akiket átalakított kormányában látni szeretne, és arra kérte a házelnököt, hogy péntekre hívjon össze egy rendkívüli parlamenti ülést, amelyen a képviselők meg is szavazhatják új összetételű kabinetjét – közölte a Jutarnji List című zágrábi napilap csütörtökön.

Plenkovic szerda este a közösségi médiában hozta nyilvánosságra új minisztereinek listáját. Bejelentése szerint a zágrábi kormánynak hét új tárcavezetője és két új miniszterelnök-helyettese lesz.

A két új kormányfőhelyettes a jelenlegi belügyminiszter, Davor Bozinovic, valamint a pénzügyminiszter, Zdravko Maric lesz. A jövőben a külügyi tárcát Gordan Grlic-Radman eddigi németországi nagykövet vezeti majd, a mezőgazdasági minisztérium vezetése Marija Vuckovic jelenlegi államtitkárhoz került, a munka- és nyugdíjügyi minisztériumot a jövőben Josip Aladrovic, a közigazgatásit pedig Ivan Malenica vezeti. A demográfia-, család-, ifjúság- és szociálpolitikai tárca élére a tervek szerint Vesna Bedekovicot nevezhetik ki, míg az állami vagyonért felelős tárca nélküli miniszter Mario Banozic, a regionális fejlesztéssel és az Európai Unióval megbízott miniszter pedig Marko Pavic lehet.

Plenkovic tervei szerint három új államtitkárt is kineveznek, akik a külügyminisztériumban, az oktatási minisztériumban, illetve a közlekedésügyi minisztériumban teljesítenek majd feladatot.

A horvát miniszterelnök közölte: a kormányátalakítás célja az, hogy “a kormány a korábbi terheket levetve kezdjen bele a horvát társadalom és az állampolgárok javát szolgáló célok elérésébe”.

A múlt héten lemondott a vagyonosodási botrányba keveredett Lovro Kuscevic közigazgatási miniszter, három nappal ezelőtt pedig Goran Maric, az állami vagyon felügyeletével megbízott tárca nélküli miniszter is, így a korábban beharangozott kormányátalakítási folyamat felgyorsult. Elemzők szerint Andrej Plenkovic a saját, megbízható embereivel töltötte fel a megüresedett helyeket a kormányban, illetve olyan minisztereket váltott le, akik nehezítették a kormány munkáját. A szakértők úgy vélik, ennek oka az, hogy a kormányfő szeretné nyugodt körülmények között, nagyobb belpolitikai viharok nélkül végigvinni a megbízatási idejét, amely jövő ősszel jár le.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »