Rendkívüli ülést tart a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

Rendkívüli ülést kezdett szerda délután Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) Kormányzótanácsa amiatt, hogy Irán hétfő óta az engedélyezettnél magasabb szintre dúsítja uránkészletét.

A zárt ajtók mögött tartott ülés összehívását az Egyesült Államok kezdeményezte, amely szerint az 2015-ös atomalkuban vállalt kötelezettségek megszegésével Irán „zsarolja” a nemzetközi közösséget.

A 35 tagú testületet Amano Jukija, az ügynökség főigazgatója tájékoztatja a legújabb fejleményekről. Az IAEA helyszíni ellenőrei megállapították, hogy Irán mind az urán dúsítási foka, mind a tömege tekintetében átlépte a határokat. Az urániumot 3,67 százalékos helyett 4,5 százalékra dúsítja, és túllépte a dúsított uránra vonatkozó 300 kilogrammos mennyiséget is.

Az ügynökségnél akkreditált amerikai nagykövet szerint „Iránnak nincs hihető indoka nukleáris programjának felgyorsítására, és ezt nem lehet másként értelmezni, mint zsarolási kísérletet”.

Washington óriási nyomást gyakorol Teheránra amióta tavaly kilépett a 2015-ös megállapodásból, és különféle szankciókkal, főként az olajexport megakadályozásával igyekszik megfojtani az Iráni gazdaságot. A szerződésben maradáshoz Irán azt követeli partnereitől, elsősorban az európai országoktól, hogy hozzanak hatékony erőfeszítéseket az amerikai embargó kivédésére.

„Az Egyesült Államok fekete humorát jelzi, hogy tanácskozást hívott össze egy megállapodásról, amelyből ő maga kilépett” – mondta egy interjúban az iráni külügyminiszter, aki azt is kijelentette, hogy örül az ülésnek, mert az jó alkalom arra, hogy elmagyarázhassa az álláspontját.

A rendkívüli ülésen a német hírügynökség szerint nem várható fontos döntés.

Forrás: MTI/dpa/Reuters

  • Kapcsolódó cikkeink:

 

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »