Az al-Kaida vezér India elleni terrortámadásra készül

A vitatott hovatartozású Kasmírban állomásozó indiai erők elleni támadásokra szólította fel az iszlamista harcosokat frissen közzétett videoüzenetében Ajman az-Zavahíri, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője szerdai hírügynökségi jelentések szerint.

A nyolcperces, angolul is feliratozott felvétel kedd éjjel került fel az internetre. Zavahíri a „Ne feledd Kasmírt” című videóban „könyörtelen csapásokra” szólít fel „az indiai kormány és hadsereg ellen, a gazdaság kivéreztetése érdekében”. A terroristavezér üzent továbbá a militáns csoportoknak is: ne hagyják, hogy a pakisztáni titkosszolgálatok befolyásolják őket, mert a pakisztáni hadsereg és a kormány csak ki akarja használni őket.

Feltételezések szerint a nemzetközi terrorszervezet vezetője a tálibok uralta afgán-pakisztáni határterületen bujkál. Zavahíri 2011-ben került az al-Kaida élére, miután az amerikai csapatok egy pakisztáni rajtaütés során végeztek a terrorhálózatot vezető Oszama bin Ladennel.

Zavahíri 2014-ben hozta létre az al-Kaida indiai szubkontinensen működő szárnyát (AQIS), és egy akkoriban közzétett videóban arról beszélt, hogy a csoport terjeszteni fogja az iszlám uralmát, és „felvonja a dzsihád zászlaját” szerte a szubkontinensen.

Szintén 2014-ben a csoport az Arab-tengeren megpróbált elfoglalni egy pakisztáni atomtengeralattjárót, hogy ezzel támadást intézhessen India ellen, de a kísérlet végül kudarcba fulladt.

1947-es függetlenné válásuk óta India és Pakisztán több háborút is vívott Kasmír megszerzéséért, ám a konfliktust több mint hetven éve nem sikerül rendezni. A két ország egyaránt magának követeli a jelenleg megosztott Kasmír egész területét. Az indiai uralom ellen 1989 óta harcolnak a térségben lázadók.

A vitatott hovatartozású terület egy része felett India, másik része felett Pakisztán gyakorol ellenőrzést. India azzal vádolja Pakisztánt, hogy iszlamista harcosokat támogat Kasmír indiai részén, Pakisztán azonban ezt tagadja.

Forrás: MTI/APA/dpa

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »