Líbia: a menekültközpont őrei rálőttek a menekülő migránsokra

Az ENSZ csütörtöki közlése szerint a világszervezethez olyan jelentések érkeztek, amelyek szerint a líbiai menekültközpont őrei rálőttek a légicsapások elől menekülni próbáló migránsokra. A menekültközpontot ért keddi légicsapásokban legkevesebb 53 ember – köztük 6 gyerek – halt meg.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) jelentése szerint kedden, helyi idő szerint a késői órákban egy líbiai befogadóközpontot két légicsapás ért: az első egy üres garázst, míg a második egy hangárt talált el, utóbbiban mintegy 120 ember tartózkodott.

Az OCHA jelentése arról ír: egyes értesülések szerint az első támadást követően az őrök lőni kezdtek a menekülni próbáló menekültekre és migránsokra. Az OCHA jelentése szerint a törmelékek alól még nemrégiben is további holttestek kerültek elő, így a támadások halálos áldozatainak száma tovább növekedhet.

Törmelékek és vérfoltok egy migránsokat fogva tartó központ udvarán 2019. július 3-án, miután az éjjel légicsapás érte a tripolitól keletre fekvõ Tádzsúrában mûködõ létesítményt. MTI/EPA

A Tripolitól keletre található tádzsúrai menekültközpontban jelenleg mintegy 500 ember tartózkodik.
Egyelőre nem lehet tudni, ki hajtotta végre a légicsapást. A tripoli kormány belügyminisztere, Fati Basaga szerint egy Halífa Haftar tábornokkal szövetséges külföldi ország állhatott a háttérben. A miniszter tagadta, hogy fegyvereket tároltak volna a befogadóközpontban, viszont az AP amerikai hírügynökség úgy értesült, hogy a központot fenntartó milícia egy közeli épületben tartotta fegyvereit és járműveit.

Az AP-nek arról számolt be csütörtökön két migráns, akik túlélték a keddi támadást, hogy helyi milíciák arra kényszerítették őket, hogy egy fegyverműhelyben dolgozzanak. A két, neve elhallgatását kérő migráns arról beszélt: hónapok óta éjjel nappal dolgozniuk kell a tádzsúrai menekültközpontban található fegyverműhelyben.

A mostani, 53 áldozattal járó támadás volt az eddig ismert legvéresebb légi- vagy tüzérségi csapás, amióta a Halífa Haftar tábornokhoz hű kelet-líbiai erők három hónapja légi és szárazföldi ostrom alá vonták az északnyugat-líbiai Tripolit, az ország nemzetközileg elismert kormányának központját.

Az OCHA jelentése kiemelte: „ezzel a támadással majdnem megduplázódott a líbiai konfliktus polgári áldozatainak száma”. Az ENSZ líbiai különmegbízottja Haszán Szalame szerdán arról beszélt: a menekültbefogadó központ elleni légicsapás kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.

Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és más arab országokból Európába igyekvő migránsoknak, akiket embercsempészek hajókon igyekeznek eljuttatni Olaszország közeli partjaira, de jelentős részüket begyűjti és visszatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség. Menekültek ezreit tartják fogva a líbiai kormány által létesített internáló központokban, ahol jogvédő csoportok szerint embertelen körülmények uralkodnak.

Az ENSZ azonban már több ízben hangsúlyozta: Líbia nem biztonságos ország, véget kell vetni a Földközi-tengeren elfogott migránsok Líbiába való visszaszállításának. Az ENSZ arra szólított fel, hogy a Líbiában tartózkodó menekülteknek és migránsoknak biztonságos menedéket kell nyújtani, az európai országoknak pedig segíteniük kell a líbiai konfliktus megoldásában, azért, hogy minél kevesebben kíséreljék meg onnan a kockázatos átkelést Európába.

A Tripoli központjától keletre fekvő Tádzsúra külvárosban található több katonai bázisa is a nemzetközileg elismert líbiai kormánnyal szövetséges erőknek, amelyek több mint három hónapja próbálják visszaverni a fővárost ostromgyűrűbe záró kelet-líbiai lázadó erők támadásait.

Forrás: MTI / REUTERS / AP

  • További cikkeink a témában:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »