A líbiai menekültközpontot ért légicsapás háborús bűn

Elítélte a líbiai főváros külterületén egy menekültbefogadó központ elleni légicsapást szerdán az ENSZ líbiai különmegbízottja Haszán Szalame, a világszervezet líbiai különmegbízottja, aki szerint ez kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.

A tisztviselő értesülése szerint legalább 44 halottja és 130 sebesültje van a Tádzsúrában történteknek.
Az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet szerint 126 migráns tartózkodott a befogadóközpontban az éjszakai légicsapás idején. Prince Alfani, a szervezet orvosi vezetője elmondta: azonnal ki kellene üríteni ezeket a központokat.

A légicsapást követően további aggodalmak merültek fel az Európai Unió politikájával kapcsolatban, amely együttműködést szorgalmaz a líbiai fegyveres csoportokkal, hogy megakadályozzák a migránsokat az átkelésben a Földközi-tengeren. Ennek következtében azonban a migránsok gyakran a frontvonalak melletti gyűjtőtáborokba kerülnek, illetve ki vannak szolgáltatva az emberkereskedőknek.

A történtek után elképzelhető, hogy a Nyugat nagyobb nyomást gyakorol a fővárost ostromló Halífa Haftar tábornokra. A nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány ugyanis a kelet-líbiai ellenkormányhoz hű parancsnok csapatait, a Líbiai Nemzeti Hadsereget (LNA) vádolja a menekültbefogadó központot ért támadással.

Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és más arab országokból Európába igyekvő migránsoknak, akiket embercsempészek hajókon igyekeznek eljuttatni Olaszország közeli partjaira, de jelentős részüket begyűjti és visszatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség.

Menekültek ezreit tartják fogva a líbiai kormány által létesített internáló központokban, ahol jogvédő csoportok szerint embertelen körülmények uralkodnak.

Nem lehet tudni, ki hajtotta végre a légicsapást. A tripoli kormány belügyminisztere, Fati Basaga szerint egy Haftar tábornokkal szövetséges külföldi ország állhatott a háttérben. A miniszter tagadta, hogy fegyvereket tároltak volna a befogadóközpontban, viszont az AP amerikai hírügynökség úgy értesült, hogy a központot fenntartó milícia egy közeli épületben tartotta fegyvereit és járműveit.

Charlie Yaxley, az UNHCR szóvivője arra szólított fel, hogy azonnal vessenek véget a Földközi-tengeren elfogott migránsok Líbiába való visszaszállításának. Elmondta: kevesebb mint két hónappal ezelőtt már felhívták a figyelmet arra, hogy a tádzsúrai menekültközpontban tartózkodó emberek veszélybe kerülhetnek a Tripoli környékén dúló harcok miatt.

A líbiai menekültbefogadó központot ért légicsapás jól mutatja, hogy mennyi emberéletet követel a konfliktus, és kiemeli az annak részesévé vált migránsok rettenetes és sebezhető helyzetét – jelentette ki az EU külügyi szolgálata (EEAS) szerdán. Az uniós külügyi szolgálat aláhúzta, a csapást elfogadhatatlannak tartja, az EU a leghatározottabban elítéli a civilek, köztük a menekültek és a migránsok elleni erőszak minden formáját. A harcok beszüntetésére és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartására szólította fel a szembenálló feleket. Kiemelte, hogy az unió az ENSZ-szel közösen azonnali vizsgálat megindítását követeli a támadás elkövetőinek felkutatására.

A Tripoli központjától keletre fekvő Tádzsúra külvárosban található több katonai bázisa is a nemzetközileg elismert líbiai kormánnyal szövetséges erőknek, amelyek több mint három hónapja próbálják visszaverni a fővárost ostromgyűrűbe záró, lázadó kelet-líbiai erők támadásait.

Az ország keleti részét ellenőrző, Halífa Haftar tábornok vezette LNA hétfőn azt közölte, hogy heves légitámadásokat fog indítani tripoli célpontok ellen, miután a háború „hagyományos eszközeit” már kimerítette.
Az LNA kedden tagadta, hogy erői hajtották volna végre a menekültközpontot ért légicsapást, azt állítva, hogy a központot a kormánnyal szövetséges milíciák vették tüzérségi tűz alá, miután precíziós támadás érte az egyik bázisukat.

Az LNA-nak három hónapja nem sikerül bevennie a líbiai fővárost, a múlt héten pedig a nemzeti egységkormányhoz hű milíciák visszafoglalták a fővárostól 75 kilométerre délre található Garján városát Haftar tábornok erőitől.

Forrás: MTI/Reuters/AP

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek