Az iráni elnök bejelentette az urándúsítás szintjének napokon belüli növelését

Irán a szükséges mértékben növeli az urándúsítás szintjét a 2015-ben megkötött atomalkuban megszabott 3,67 százalék fölött július 7. után – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök szerdán az IRIB hírügynökség jelentése szerint.

Az Iránnal ellenséges, illetve baráti viszonyban álló országok egybehangzó figyelmeztetése ellenére hozott döntést a kormányülésen jelentette be Róháni, aki megismételte az Egyesült Államokkal, Európával, Kínával és Oroszországgal szemben hangoztatott korábbi sérelmeket.

Ha a nagyhatalmakkal aláírt megállapodás többi részese nem teljesíti az ígéreteit, az Arakban működő atomreaktorban július 7. után visszaállítják a korábbi tevékenység szintjét – tette hozzá az iráni államfő.

A bejelentés tovább súlyosbítja a Teherán és Washington között amúgy is mély feszültségeket, eszkalációval fenyegetve a Perzsa(Arab)-öböl stratégiai fontosságú térségében – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.
A két ország közötti válság június 20-án érte el a csúcspontját, amikor Irán lelőtt egy amerikai pilóta nélküli repülőgépet. Teherán szerint a drón megsértette az iráni légteret, Washington szerint a nemzetközi vizek felett történt az incidens.

Az atomalku léte azonban már 2018 óta veszélyben van, amióta Donald Trump amerikai elnök kiléptette országát az egyezményből, és újból bevezette a büntetőintézkedéseket Irán ellen.

A 2015-ben Bécsben Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország) és Németország által aláírt megállapodásban Teherán vállalta, hogy a gazdaságát sújtó nemzetközi szankciók feloldása fejében nem törekszik atombomba beszerzésére, korlátozza atomprogramját és hozzájárul a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség helyszíni ellenőrzéseihez.

Május 8-án, napra pontosan egy évvel a szerződés amerikai felmondása után és belefáradva a többi részes állam be nem tartott azon ígéreteibe, hogy garantálják az iráni érdekeket, Teherán bejelentette, hogy nem érzi kötelezőnek magára nézve a megállapodás által megszabott két korlátozást, azaz a nehézvízkészletek 1,3 tonna és a gyengén dúsított uránkészletek 300 kilogramm alatt tartását.

Irán egyben hatvannapos ultimátumot adott a partnereinek, hogy segítsenek az országot gazdasági recesszióba taszító amerikai szankciók kivédésében.

Róháni szerdán megismételte azt az iráni álláspontot, amely szerint az európai országok által az amerikai szankciók kivédésére – elsősorban a kőolajexport területén – létrehozott mechanizmus még mindig „üres kagylóhéj”.
Az iráni elnök azt is bejelentette, hogy országa már vasárnap megkezdi a kötelezettségvállalásai „csökkentési tervének” második, még visszafordítható szakaszát, amennyiben a többi partner nem tesz eleget a kéréseinek.
Teherán „már július 7-től félreteszi” a meglévő kötelezettségét, amelynek értelmében nem dúsít uránt 3,67 százalékosnál magasabb szinten.

„A 3,67% feletti szint fölött dúsítunk uránt, annyit, amennyit csak akarunk, amennyire szükség lesz, amennyire a szükségleteink erre kényszerítenek bennünket” – jelentette ki Róháni.
Az iráni elnök arra is figyelmeztetett, hogy vasárnaptól Irán valószínűleg folytatja az ország középső részében található Arakban működő, plutóniumot előállító nehézvizes reaktor programját, ha „Önök (a szerződést aláíró államok) nem tartják be a kötelezettségeiket”.

„Betartjuk a bécsi szerződést, ha a többi fél is betartja. Százszázalékosan betartjuk a megállapodást azon a napon, amikor a többi fél is ezt teszi százszázalékosan” – szögezte le az iráni államfő. Róháni szerint jelenleg Irán a szerződés 98 százalékát, a többiek pedig még a 10 százalékát sem teljesítik. „Teljesítsék a 98 százalékot, és mi visszatérünk a 100 százalékra” – tette hozzá.

Irán hétfőn jelentette be, hogy meghaladta a szerződésben megszabott 300 kilogrammos alacsony fokon dúsított uránkészletet. Donald Trump amerikai elnök erre úgy reagált, hogy Teherán „a tűzzel játszik”.

Forrás: MTI/AFP/Reuters/AP/dpa

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »