IOM: több mint 14 ezer migránst telepítettek haza Líbiából idén

Több száz, eredetileg Európába tartó migránst telepítettek haza származási országukba Líbiából – jelentette pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

A jelentés szerint 376 ember az IOM önkéntes hazatelepítési programjának keretében tért haza Gambiába és Nigériába. Az IOM úgy fogalmazott, hogy humanitárius segítséget kaptak a hazatéréshez. A migrációs szervezet hozzátette: azon dolgozik, hogy mintegy 15 ezer illegális migránsnak tudjon e hónapban segíteni a hazatérésben.

Az IOM csütörtökön tudatta, hogy az idén 14 ezer 754 migránst telepítettek haza 24 származási országba Líbiából. Az önkéntes visszatelepítési programot 2006-ban indította az IOM Líbiában. A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta a káosz uralta Líbia a 300 kilométerre fekvő Olaszországba igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett.

November 14-én a CNN amerikai hírtelevízió levetített egy, a Tripoli közelében működő emberkereskedelemről szóló riportot, amely az egész világot sokkolta. Az IOM jelentései már hónapokkal korábban jelezték a bűncselekményt. A dokumentumfilm levetítése után a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány vizsgálatot rendelt el az ügyben, de ez a kormány Líbia területének csak egy részét ellenőrzi.

Az Afrikai Unió és más bírálók, köztük az Amnesty International emberi jogi szervezet azzal vádolták meg az EU-t, hogy ő teremtette meg a migránsok rabszolgaként történő eladásának, az ellenük elkövetett nemi erőszaknak és kínzásuknak a feltételeit, amikor Líbia ENSZ-támogatást élvező kormányát rávette, hogy vegye őrizetbe az észak-afrikai országba érkező migránsokat, és akadályozza meg továbbindulásukat Európa felé.

Az Európai Unióba 2015 óta több mint 1,5 millió migráns érkezett.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Hszinhua

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »