Ismét meghosszabbították az OPEC-megállapodást

Az OPEC és szövetségesei – élükön Oroszországgal – kedden további kilenc hónappal, azaz 2020. március 31-ig meghosszabbították az olajtermelés csökkentéséről június végével lejárt megállapodást.

A Bécsben tartott tárgyalásokon először az OPEC országai döntöttek az alacsonyabb termelés fenntartásáról az olajpiac stabilitásának és az árak alátámasztásának érdekében. A szervezet döntését kicsivel később az OPEC-en kívüli nagy olajtermelők is jóváhagyták, köztük Oroszország.

Az idén januártól érvényes termeléscsökkentés meghosszabbításáról szóló döntés „borítékolható” volt, tekintettel arra, hogy erről már szombaton megegyezett a két legnagyobb olajtermelő, Oroszország és Szaúd-Arábia, és kettejüket támogatta Irak és Irán is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Oroszország folytatná olajtermelése korlátozását

Júniusban döntenek az OPEC-megállapodás meghosszabbításáról

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai és szövetségeseik idén január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogták vissza a kitermelést fél évre.

Az OPEC és szövetségesei biztosítják a világ kőolajtermelésének nagyjából felét. Először 2016 decemberében állapodtak meg arról, hogy a következő év január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül a piaci egyensúly megteremtése és ezáltal a világpiaci árak erősítése céljából. Az egyezséget azóta többször meghosszabbították.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »