Nem sikerült megbuktatni Andrej Babis kormányát

Kudarcot vallott a cseh ellenzék kísérlete Andrej Babis miniszterelnök koalíciós kormányának megbuktatására.

Az öt ellenzéki párt által szerda délelőtt benyújtott bizalmatlansági indítványt a csütörtök reggeli szavazáskor a 200 tagú parlamenti alsóházban 85 képviselő támogatta, 85-en ellene szavaztak, 12-en tartózkodtak, míg 18-an igazoltan hiányoztak.

Az indítvány elfogadása ellen a kormánykoalíciós ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) képviselői szavaztak. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) képviselői a szavazásnál tartózkodtak, így az ellenzéknek nem is volt esélye a szükséges 101 támogató szavazat megszerzésére. (A hatályos szabályok szerint a bizalmatlansági indítvány elfogadásához, tehát a kormány megbuktatásához, legalább ennyi szavazatra lett volna szükség.)

A szavazást rendkívül hosszú, mintegy 17 órás, olykor indulatos és személyeskedésekkel teli vita előzte meg.

Az ellenzék azzal vádolja Andrej Babist, hogy visszaélt az európai uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között, ezért haladéktalanul távoznia kellene a kormány éléről.

Babis beszédében elutasította a vádakat és kijelentette: az ellenzéknek joga van a bírálatokra, érti, hogy igyekszik lemondatni, de nem érti miért, illetve ő miben hibázott. „Ha megbukna a kormány, önök megbénítják országunkat. Nem tudom, ki mit vethet a szememre” – jelentette ki a kormányfő. „Ha lemondok, lemond az egész kormány. És mi lesz ezután? Előrehozott választás? Úgy vélem, hogy ez országunk destabilizációjára irányuló kísérlet” – hangsúlyozta a kormányfő.

Prága, 2019. június 26.
Andrej Babis cseh kormányfő felszólal a parlament ülésén, amelyen az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett a képviselőház elé a Babis vezette kétpárti koalíciós kabinet ellen Prágában 2019. június 26-án.
MTI/AP/Petr David Josek

Petr Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke a bizalmatlansági indítvány benyújtásának indoklásában azt állította, hogy Babis nem tudja teljesíteni alkotmányos esküjét. „E között az eskü között és személyes, családja érdekei között jól látható konfliktus van” – szögezte le Fiala. Szerinte a megoldás az lenne, ha Babis távozna a kormány éléről és a kabinetet a legutóbbi választáson győztes ANO mozgalom által jelölt más személy vezetné. Másik megoldásként az előrehozott választást említette.

Milos Zeman államfő, aki néhány napja tárgyalt Andrej Babissal, ismételten kijelentette: amennyiben mégis megbukna a kormány, újra Babist, mint a választáson győztes párt elnökét bízná meg a kormányalakítással.

Bár a szavazás eredménye várható volt, Petr Fiala azt mondta: a kezdeményezés nem volt hiábavaló. A politikában a jelképes dolgoknak is súlya van.

Andrej Babis kormányát tavaly június 27-én nevezte ki az államfő. Egy év alatt ez már a második bizalmatlansági indítvány volt a kabinet ellen. Az újabb indítvány parlamenti megvitatására és elutasítására három nappal azután került sor, hogy vasárnap Prágában negyedmillió ember követelte a kormányfő lemondását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »