Tüntetésekkel nem kényszeríthető ki kormányváltás Csehországban

Csehországban az utcai tüntetések nem fognak kormányváltáshoz vezetni – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Pozsonyban a Globsec biztonsági konferencián.

A cseh kormányfő, akinek szavait a közszolgálati hírtelevízió (CT24) idézte, Peter Pellegrini szlovák kollégájával beszélgetve úgy fogalmazott: ha a hagyományos pártok nem mondtak volna csődöt, ő soha nem lépett volna be a nagypolitikába.

„A Cseh Köztársaság nem Szlovákia. A Cseh Köztársaságban a tüntetések alapján nem fog megváltozni a kormány” – jelentette ki Andrej Babis a vitavezető kérdésére válaszolva. A kormányfő szerint a tiltakozások nélkülöznek minden alapot, mert a cseh emberek „nagyon jól” élnek.

Andrej Babis cseh kormányfő és Marie Benesová igazságügyi miniszter lemondását követelik Prágában 2019. június 4-én. (MTI/AP/Petr David Josek)

„Értem én, hogy tiltakozások vannak, ezt el is fogadom. Ebben a térben sok a valóságnak nem megfelelő tény. Mióta a politikában vagyok, nagyon sok hazugság halmozódott fel” – szögezte le Babis.

A kormányfő példaként a keddi prágai tüntetés résztvevőinek számát hozta fel. A rendezők azt közölték, hogy a Vencel téren több mint 120 ezren tüntettek. Babis szerint a rendőrség csak 70 ezerre becsülte a résztvevők számát. A prágai rendőrség szombaton délután külön közleményben azt állította, hogy 90 ezerre becsüli a Vencel téri akció résztvevőinek számát.

Az Andrej Babis elleni csehországi tüntetéseknek alapvetően két okuk van. Az első a Gólyafészek nevű szabadidőközponttal kapcsolatos ügy, amelyben az európai uniós pénzekkel, támogatásokkal történt visszaéléssel gyanúsítják a cseh kormányfőt. A rendőrség az ügy kivizsgálása után áprilisban vádemelést javasolt az államügyészségnek Babis ellen.

A másik ok pedig az, hogy az Európai Bizottság ellenőrzései alapján készült könyvvizsgálói jelentések arra a következtetésre jutottak, hogy Andrej Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között összeférhetetlenség van. Bár Andrej Babis az Agrofert holdingot 2017 februárjában két vagyonkezelő alapba helyezte, az uniós ellenőrök szerint a kormányfő továbbra is befolyással van a – jelentős uniós támogatásokhoz is jutó – cégeket érintő döntésekre.

A cseh ellenzék és a civil szféra egy része ezért kitartóan Andrej Babis lemondását követeli. Babis a bírálatokat alaptalannak minősíti, elutasítja és azt hangsúlyozza, hogy nem fog lemondani.

Forrás: MTI

 

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »