Kínának nem kell többé a kanadai hús

Kína jelezte Kanadának, hogy az onnan származó teljes húsimportot leállítja. A kínai hatóságok azzal indokolták a lépést, hogy a Kanadából származó sertéshús-termékekben kimutatták az állatok növekedését serkentő ractopamin maradékát – 188 kanadai állategészségügyi bizonyítványról derült ki, hogy hamis.

A ractopamin használata Kanadában engedélyezett, Kínában azonban tiltott, és az állategészségügyi bizonyítványnak egyebek között azt is tartalmaznia kell, hogy az importált hústermék nem tartalmaz ractopamint. A szer növeli a hús- és izomszövetek növekedését, miközben csökkenti a zsírtartalmat.

Kanada tavaly mintegy 380 millió dollár értékben exportált sertéshúst Kínába.

Az AP olyan véleményeket idézett, amelyek szerint a dokumentumhamisítási bomba akkor robbant, amikor amúgy is feszült a kapcsolat a két ország között. Ennek okozója, hogy amerikai kérésre decemberben Kanadában őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, akit egyebek mellett azzal gyanúsítanak, hogy egy hongkongi fedőcégen keresztül üzletelt Iránnal, és így kijátszotta az Irán elleni amerikai és EU-szankciókat. Kína később őrizetbe vett két kanadai állampolgárt, mégpedig kémkedés vádjával.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt reméli, hogy Donald Trump amerikai elnök a két kanadai ügyét is felveti, amikor megbeszélést folytat a kínai államfővel a G20-ak hétvégi oszakai csúcstalálkozóján.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »