Kínai és amerikai érdekek közé szorult Kanada

A kínai külügyminisztérium vasárnap bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, Terry Branstadet, hogy tiltakozzon a Huawei kínai távközlési óriásvállalat globális pénzügyi igazgatójának kanadai letartóztatása ellen. Az Egyesült Államok már kérte a kiadatását a kanadai hatóságoktól, de a döntést hétfőre elnapolták.

Kína egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja vissza a Meng Van-csou ellen kiadott elfogatóparancsot. Le Ju-cseng kínai külügyminiszter-helyettes figyelmeztette Branstadet, hogy Washington “rendkívül csúnya lépéseivel súlyosan megsértette egy kínai állampolgár jogait”. A tisztségviselő egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegyen eleget Kína jogos követelésének, és vonja vissza az elfogatóparancsot.

“Kína a továbbiakban az amerikai döntésektől függően ad választ” Washingtonnak – tette hozzá.

Le szombaton azt mondta a kanadai nagykövetnek, hogy komoly következményei lesznek annak, ha nem engedik azonnal szabadon Menget. Menget – aki a Huawei alapítójának lánya – december 1-jén fogták el Vancouverben, sajtóértesülések szerint az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével összefüggésben.

2014. október 2-án készült kép Meng Van-csóuról, a Huawei kínai távközlési óriásvállalat globális pénzügyi igazgatójáról a Russia Calling elnevezésű befektetői fórumon, Moszkvában. Az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatták Meng Van-csóut 2018. december 1-jén. Sajtóértesülések szerint a kényszerintézkedés az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe. MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az Egyesült Államok kérte a kiadatását a kanadai hatóságoktól arra hivatkozva, hogy Meng a gyanú szerint eltitkolta, hogy a Huawei kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a szankciók ellenére próbált felszereléseket eladni Iránnak.

A kiadatási eljárást a kanadai hatóságok hétfőre napolták el, miután pénteken nem született döntés az ügyben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/Hszinhua

Friss hírek